Home / NOVOSTI / HRONIKA / Isplata naknada za udžbenike djeci RVI *(VIDEO)

Isplata naknada za udžbenike djeci RVI *(VIDEO)

Opština Modriča  posebnu pažnju poklanja školovanju djece porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.  Navedene kategorije ovo pravo ostvaruju po opštinskoj Odluci o dopunskim pravima već 15 godina, počev od 2005. godine.

Danas, 23. avgusta 2019. godine  organizovan je  prijem za djecu RVI određenih kategorija i uručena novčana sredstva učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu za 47 učenika, u iznosu od po 100 KM za nabavku udžbenika. Djeca PPB i RVI imaju pravo na naknadu za udžbenike, naknadu za prevoz, đačke ekskurzije, studentske stipendije i studentske ekskurzije.

Naknadu je primio Vasilije Jeremić, RVI osme kategorije koji je imao troje djece na školovanju, od kojih je kćerka Jovanka završila srednje obrazovanje. Danas je Vasilije primio naknadu za kćerku Jelenu (osmi razred) i sina Nedu (treći razred srednje škole), te istakao: „ I prethodnih godina sam ostvarivao ovaj vid pomoći. Pomoć je zaista dobro došla i ja se zahvaljujem Opštini koja je to omogućila.“

„Puno mi znači što nam Opština pomaže. Za ovaj novac ćemo ja i moja sestra Kristina koja je šesti razred puno toga kupiti“, rekao je Nikola Petar Đurić, učenik petog razreda, sin Milenka Đurića koji je RVI osme kategorije.

Pravo na naknadu za udžbenike imaju djeca  porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od I – IV kategorije invalidnosti  koji pohađaju osnovnu i srednju školu,  djeca ratnih vojnih invalida od V – X kategorije koji imaju troje i više djece, kao i djeca umrlih ratnih vojnih invalida a koja pohađaju školu.

Djeca PPB su završila srednjoškolsko obrazovanje i kao studenti ostvaruju pravo na nabavku udžbenika za  studente  u iznosu od 200 KM,  pravo na studentsku stipendiju u iznosu od 100 KM i studentsku ekskurziju od 400 KM.

„Odjeljenje za boračko – invalidsku zaštitu planira da do kraja godine izvrši izmjene Odluke o dopunskim pravima za ove kategorije. Nastojaćemo izvršiti izmjene u oblasti već utvrđenih prava s ciljem da uvećamo iznose, te da uvedemo nova prava za ove kategorije a posebno za borce koji najteže žive“, istakla je načelnica Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...