Home / NOVOSTI / HRONIKA / Isplata naknada za udžbenike djeci PPB i RVI *(VIDEO)

Isplata naknada za udžbenike djeci PPB i RVI *(VIDEO)

Opština Modriča  posebnu pažnju poklanja školovanju djece porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.  Navedene kategorije ovo pravo ostvaruju po opštinskoj Odluci o dopunskim pravima punih 13 godina, počev od 2005. godine. Svake godine Načelnik opštine donese odluku o konkretnom broju učenika koji imaju pravo na naknadu i ukupnom iznosu finansijskih sredstava.

Danas, 23. avgusta 2017. godine  uručena su novčana sredstva učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2017/2018. godinu, u iznosu od po 100,00KM za nabavku udžbenika. Djeca PPB i RVI imaju pravo na naknadu za udžbenike, naknadu za prevoz, đačke ekskurzije, studentske stipendije i studentske ekskurzije.  Pravo na naknadu za udžbenike imaju djeca  porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od I – IV kategorije invalidnosti  koji pohađaju osnovnu i srednju školu, kao i djeca ratnih vojnih invalida od V – X kategorije koji imaju troje i više djece, a koja pohađaju školu.

Prvobitno broj učenika koji ima pravo na ovu naknadu je  bio preko 200, a za ovu školsku godinu pravo na naknadu za udžbenike osnovnih i srednjih škola ima 51 učenik, djeca RVI. Djeca PPB su završila srednjoškolsko obrazovanje i kao studenti ostvaruju pravo na nabavku udžbenika za  studente  u iznosu od 200,00 KM,  pravo na studentsku stipendiju u iznosu od 100 KM i studentsku ekskurziju od 400 KM.

„Poslednjih trinaest godina opština Modriča vrši isplatu naknada za udžbenike djeci PPB i RVI od prve do četvrte kategorije. Tu su i djeca RVI od pete do desete kategorije, odnosno onih RVI koji imaju troje i više djece a pohađaju školu. Pored naknade za udžbenike djeca iz ovih kategorija imaju pravo i na prevoz, đačke ekskurzije, studentske ekskurzije i studentske stipendije“, izjavila je Bosa Novaković, načelnik odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove

Danas je naknadu primio Jeremić (Nedo) Vasilije rođen 12.2.1966. godine u Tolisi, ratni vojni invalid VIII kategorije, bio zarobljen u Odžaku, borac VII kategorije. Živi u Tolisi sa suprugom i troje djece: kćerka Jovanka, treći razred srednje škole; sin Nedo, prvi razred srednje škole i kćerka Jelena, šesti razred osnovne škole.

„Za mene ova novčana sredstva mnogo znače obzirom da imam troje djece. Dobio sam i posao u DOO Koridor“, rekao je Vasilije Jeremić.

Naknada je uručena i Šišljagić (Bogdan)Miroslavu, rođen 11.09.1974. godine u Gradačcu, ratni vojni invalid VIII kategorije, borac I kategorije. Živi u Modriči sa kćerkom Draganom, završila školovanje; kćerkom Željanom, drugi razred srednje škole i sinom Nikolom, peti razred osnovne škole.

„Ovo je jedan jako lijep gest i pomoć od strane opštine. Otac sam troje djece od kojih je dvoje na škoovanju i pomoć mi zaista dobro dođe“, izjavio je  Miroslav Šišljagić.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...