Home / NOVOSTI / HRONIKA / HUMANITARNA ORGANIZACIJA ,,SRCEM ZA MODRIČU“ OBIŠLA SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE U TOLISI *(FOTO)

HUMANITARNA ORGANIZACIJA ,,SRCEM ZA MODRIČU“ OBIŠLA SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE U TOLISI *(FOTO)

Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ nastavila je da obilazi socijalno ugrožene porodice sa Opštine Modriča. Danas smo obišli tri porodice u Tolisi koje spadaju u red socijalno ugroženih porodica.
I ovaj put smo kao i svaki prethodni put kontaktirali lokalnog sveštenika jereja Slađana Savića, koji nas je uputio koje porodice da obiđemo ali on zbog ranijih planiranih obaveza ovaj put nije u mogućnosti da obiđe te porodice. Kao i uvijek do sada sveštenik Slađan se zahvalio Humanitarnoj organizaciji ,,Srcem za Modriču“ na svoj dosadašnjoj pomoći koju smo podijelili kako na njegovoj parohiji tako i na prostoru čitave Opštine Modriča.

Prvo smo posjetili Stanišu Stevanovića. Staniša živi sam u svojoj kući koju je napravio zajedno sa sinom, ali desila se nesreća dok je sin radio u šumi poginuo je nesretnim slučajem i od tada je Staniša sam. Povremeno ga obilazi ćerka koja dolazi iz Modriče pa mu napravi nešto za jelo. Stanišu smo obišli drugi put ali u odnosu na posjetu prije dvije godine Staniša je još više bolestan pa se veoma teško kreće. Staniša nam je se zahvalio na ovom paketu hrane i higijenskih namirnica koji će mu svakako dobro doći da dočeka Vaskrs kao i ostali ljudi.

Nakon Staniše obišli smo Blagoju Simića, koji živi sa suprugom Natašom i djecom Dragan (16 godina) i Jelena (20 godina). Blagoju život nije mazio jer nakon završetka osnovne škole u Tolisi odlazi u Sarajevo gdje završava zanat i tamo nalazi zaposlenje. Započinje novi život i tu upoznaje suprugu Natašu. Ali dolazkom rata primoran je da se iseli iz Sarajeva te se vraća na očevinu u Tolisu. U Tolisi dobijaju djecu ali oboje djece i Jelena i Dragan spadaju u red djece sa posebnim potrebama. Jelena je završila srednju školu, smijer za krojača u školi za osobe sa posebnim potrebama u Banja Luci, a Dragan pohađa nastavu u odjeljenju za djecu sa posebnim potrebama u JU OŠ ,,Sutjeska“ Modriča. Kako nam reče Jelena volila bi da radim ovo što sam završila, ali za sada ne mogu da nađem posao. Kada bi našla posao i tati bi bilo lakše jer njegova je plata mala, reče nam Jelena. Blagoje radi u JU OŠ ,,Sutjeska“ Modriča, područna škola Tolisa na poslovima pomoćnog osoblja i sa svojom platom od 400 KM izdržava čitavu porodicu. Blagoje nam reče da mu je novac najveći problem,svaki dan vozim Dragana u školu u Modriču i vraćam ga, ali daću zadnji dinar iz kuće samo da i on završi školu. Pored novca problem mi predstavlja i velika vlaga u kući. Za sada sam ne mogu taj problem riješiti, ali kada bi mi se malo pomoglo ja bi to riješio jer nije zdravo za odrasle a kamo li za djecu da žive u takvim uslovima“ reče nam Blagoje.

I na kraju smo po treći put obišli porodicu Obrada Božića. Obrad je živjeo sa suprugom sa njenom djecom kao i djecom iz zajedničkog braka ali jednoga dana supruga je napustila i djecu i supruga. Sa njom je otišao i sin Stanko, dok je ćerka Stoja otišla da živi u Modriči. Obrad je od tog trenutka postao i otac i majka ćerkama Mara (12 godina), Dragica (11 godina), Snježana (10 godina i sinu Mirku (18 godina). Kako smo i ranije pisali, Obrad je veoma vrijedan čovjek, često ide raditi na dnevnicu tako i danas ga ne zatekošmo kod kuće jer je on i sin Mirko otišli da rade na dnevnicu kod mještana kako bi mogli maloljetne djevojčice prehraniti. Kada nema Obrada kod kuće tu je njegov otac Božo, koji živi u susjednoj kući pa on djeci pomogne koliko može iako je veoma star. Ovom prilikom pored paketa prehrambenih namirnica naša humanitarna organizacija omogućila je i paket obuće i odjeće koji smo skupili u saradnji sa Kik boks klubom ,,Gvardija“Modriča te donatorima sa područja naše opštine, koji su skupili odjeću i obuću koja im ne treba i dali našoj organizaciji da dalje podijele te stvari.

Ovom priliko u ime Humanitarne organizacije bili su prisutni Aleksandar i Jelena Zarić te Mirko i Milan Đurić, i ovom prilikom se pokazalo „da iver ne pada daleko od panja“, jer ovo je samo jedan primjer kako u našu organizaciju ulaze pa i čitave porodice kao što su porodice Zarić i Đurić.
Bilo je veoma lijepo i poučno vidjeti kako očevi svojoj djeci baš na ovakvim primjerima pokazuju da je život daleko od idealnog te da budu zahvalni na tome što sada imaju.

Vaša Srcem za Modriču

Izvor: Srcem za Modriču

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...