Home / NOVOSTI / HRONIKA / HAJKA USPJELA: Odstrijeljen šakal (FOTO)

HAJKA USPJELA: Odstrijeljen šakal (FOTO)

MODRIČA – U prvoj ovogodišnjoj hajci na predatore lovci Lovačkog udruženja “Majna” iz Modriče danas su u prigradskom naselju Oteža odstrijelili šakala.

U hajci, u kojoj je učestvovalo 50 lovaca, ženku šakala – predatora koji se na prostoru Posavine pojavio prije osam godina, odstrijelio je Duško Drinić, dvadesetogodišnjak iz Modriče.

Модрича - ловци одстријелили шакал

– Šakal se pojavio ispred mene na oko 30 metara. Brzo sam reagovao i iskoristio priliku koja se lovcima ne ukazuje često – rekao je Drinić Srni.

On je istakao da malo zna o ovom predatoru i da je bio ubjeđen da je odstrijelio lisicu.

Pored čestitiki koje je dobio od lovaca, Drinić će za trofej dobiti 100 KM.

Lovovođa Milan Filipović rekao je da do sada u lovištu koje je u blizini grada nisu uočeni šakali.

Filipović je izrazio čuđenje da je zvijer prišla gradu na manje od dva kilometra.

– Ovim su potvrđene priče lovaca da je šakal neustrašiva i lukava zvijer koja u potrazi za plijenom nepreza ni od čega -istakao je Filipović.

On je potvrdio da su lovici tokom današnje hajke primijetili 15 lisica od kojih su ranili pet.

Lovočuvar Lovačkog udruženja “Majna” Borislav Trepić potvrdio je da je prvi šakal na području Modriče odstrijeljen prošle godine u Miloševcu.

– Za sada nije primijećen veći broj šakala – rekao je Trepić i istakao da je za razliku od ovog predatora ove zime primijećen višestruko veći broj lisica i kuna u odnosu na prethodne godine.

Ne zna se pouzdano kako su šakali dospjeli u ove krajeve. Prema pričama lovaca trenutno su najbrojniji na Trebavi, dijelu bližem Doboju i u Posavini u blizini Šamca, a da je u susjednoj opštini Odžak u FBiH broj zabrinjavajuće velik.

Šakal je zvijer slična vuku i štetočina je koja ide u čoporima, hvata plijen i u vodi i na zemlji, a prenosnik je mnogih zaraznih bolesti, nema prirodnih neprijatelja i čovijek je jedini koji ih uništava.

Predsjednik Lovačke sekcije “Modriča” Mirko Veselinović najavio je da će ova sekcija tokom godine organizovati nekoliko akcije – hajki na predatore i posebno na šakala, koji je velika prijetnja drugoj divljači i pričinjava štetu domaćim životinjama.

Lovačko udruženje “Majna” ima 400 lovaca organizovanih u šest sekcija. Sekcija “Modriča” ima registrovanih 90 lovaca.

Модрича - ловци одстријелили шакал

Kao i prethodne i današnja akcije je završena “lovačkim ručkom” i druženjem u lovačkoj kući u naselju Modriča tri.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...