Home / NOVOSTI / HRONIKA / GOLIĆ I KOČNJEV: Zbrinjavanje kiselog gudrona riješiti što prije

GOLIĆ I KOČNJEV: Zbrinjavanje kiselog gudrona riješiti što prije

MODRIČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić sastala se danas sa generalnim direktorom Rafinerije ulja Modriča Evgenijem Kočnjevom, s ciljem rješavanja problema zbrinjavanja kiselog gudrona, koji već decenijama predstavlja ekološki problem.

Rafinerija nafte Brod je Ministarstvu podnijela zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu postrojenja za tretman kiselog gudrona. Ministarstvo je pokrenulo postupak, pribavljena su mišljenja nadležnih institucija Republike Srpske, a s obzirom da je Srpska, odnosno BiH, potpisnica ESPOO konvencije, s ciljem utvrđivanja eventualnih uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, traženo je i mišljenje nadležnog organa Republike Hrvatske.

Po okončanju postupka u Rafineriji nafte Brod, isti postupak će biti sproveden i u Rafineriji ulja Modriča. Direktor Rafinerije ulja je rekao da će, kada je u pitanju zbrinjavanje kiselog gudrona, ovaj problem biti riješen u rokovima koji su zadati ekološkom dozvolom.

Na današnjem sastanku se razgovaralo i o mogućnostima da Rafinerija ulja Modriča i Rafinerija nafte Brod počnu koristiti alternativna goriva za proizvodnju pare koju koriste u svojim proizvodnim procesima,a koja bi bila ekološki prihvatljivija od mazuta koji se sad koristi.

Ministar Srebrenka Golić je pozdravila stalne napore ruskog investitora da radi na unapređenju zaštite životne sredine i primjeni standarda koji su ekološki prihvatljiviji.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Odličan start kviz ekipe „Svetosavci“ iz Modriče

Modriča, 30.01.2023. – Takmičari „Svetosavci“ iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča kako prethodne tri godine, tako i ove školske godine uzeli su učešće na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići – ...