Home / NOVOSTI / HRONIKA / Geir Fredrik Larsenu uručena Plaketa opštinske boračke organizacije *(FOTO)

Geir Fredrik Larsenu uručena Plaketa opštinske boračke organizacije *(FOTO)

Norvežanin Geir Fredrik Larsen već više od deset godina, čak i dva puta godišnje dolazi na ove prostore a nezaobilazna destinacija je upravo Modriča. Za Modriču ga vezuju lijepe uspomene i poznanstva sa ljudima još od 1996. godine kada je kao komadant Norveškog bataljona SFOR-a bio stacioniran u Modriči.

Da podsjetimo, tokom ratnih događanja u Bosni i Hercegovini na ovim prostorima bio je prisutan UPROFOR koji je nakon završetka rata mandat prenio na SFOR, mirovne snage sastavljene od vojnih i policijskih snaga većeg broja zemalja, pa tako i Norveških. Sjedište SFOR-ovih multinacionalnih snaga za sjevernu Bosnu bilo je u Tuzli a Norveški bataljon pod komandom Geira Larsena bio je stacioniran u Modriči u prostorijama bivšeg Remontransa.

Geir Fredrik Larsen

Geir Larsen priča o tadašnjim prvim dojmovima i kaže:
–   „Kada smo 1996. godine došli ovdje bio sam zabrinut kako će nas prihvatiti lokalno stanovništvo, ali sam bio iznenađen jer već nakon sedmicu dana bili smo odlično primljeni i naši vojnici su mogli slobodno i bez bojazni se kretati ulicama Modriče. Ali shvatio sam da je razlog što smo tako dobro prihvačeni za razliku kako se gledalo na vojnike nekih drugih zemalja jer dobri odnosi i prijateljstvo Srba i Norvežana postoji već od drugog svjetskog rata i to ovaj narod nije zaboravio.“ – priča Geir.

To i jest činjenica jer tokom Drugog svjetskog rata, 1942. godine u 13 logora u Norveškoj, Nijemci su  internirali oko 4000 Jugoslovena, od čega 3840 Srba. Manje od polovine interniraca, tačnije 1660, je uspjelo da izbjegne smrt u nacističkim logorima, a najviše zbog pomoći domaćeg stanovništva koje im je dostavljalo hranu, lijekove i druge potrepštine, a uz njihovu pomoć neki su uspjeli i da pobjegnu. I danas u Srbiji djeluje više društava Srpsko-Norveškog prijateljstva.

U tim poratnim godinama u Modriči, kao i u cijeloj Bosni bilo je mnogo poteškoća u normalnom funkcionisanju saobraćaja, snabdjevanja i u svim drugim sferama ali tada je Geir Larsen često bio susretljiv i pomagao u rješavanju problema i odlično sarađivao sa organima lokalne vlasti u Modriči kao i privrednicima sa ovog područja. Tada su stvorena i mnoga prijateljstva koja i dan danas traju.
Geir je nakon završetka misije u Bosni za par godina otišao u penziju i tada je pristupio Udruženju Norveških veterana i sada je njihov predsjednik, a to je udruženje kojeg čine bivši pripadnici Norveških vojnih i policijskih misija širom svijeta. Odlaskom u penziju dobio je slobodno vrijeme za putovanja, a lijepi dojmovi tokom boravka u Modriči bili su razlog da češće ovdje dolazi. Tokom tih posjeta uspostavljena je saradnja Norveškog udruženja veterana sa opštinskom boračkom organizacijom.

I tokom ovog dolaska Geir Larsen je posjetio modričku boračku organizaciju ali ovaj put je postoja i poseban razlog za ovaj susret.
Naime, još 13. februara ove godine povodom Dana boračke organizacije Republike Srpske dodijeljena je Plaketa Geiru Larsenu za zasluge u ostvarivanju ciljeva i zadatake ove organizacije ali tada Geir nije bio u prilici doći u Modriču i istu  preuzeti, tako da je tokom ovom posjete upriličena dodjela Plakete u prostorijama opštinske boračke organizacije.

Predsjednik opštinske boračke organizacije, Milutin Vračević je za portal modričainfo ovim povodom izjavio:
–  „Danas smo bili u prilici da gospodinu Geiru Larsenu uručimo Povelju za zasluge u ostvarivanju ciljeva i zadataka organizacije koju smo mu dodijelili povodom Dana boračke organizacije Republike Srpske 13. februara ove godine ali tada nije moga doći pa smo to učinili danas. Gospodin Larsen je učinio mnogo za Modriču kada joj je bila ta pomoć najpotrebnija i on je time stekao naše veliko poštovanje.“

Pored Geira Larsena u Modriči je danas bio i Svein Bolstad, takođe bivši pripadnik Norveškog bataljona stacioniranog 96 godine u Tuzli. On je sada prvi puta u Modriči nakon više od dvadest godina i za naš portal je kratko izjavio:
–  „Ovdje sam prvi put poslije više od dvadest godina i zaista sam oduševljen gostoprimstvom i nastojat ću da sada češće ovdje dolazim jer mi se sviđa vaš grad i ljudi“.

Sa jedne strane, tradicionalno prijateljstvo dva naroda, a sa druge strane i dobra djela ovih ljudi u pravo vrijeme povezali su trajno ove Norvežane sa Modričom, a ovaj grad je uvijek dočekivao i dočekivat će otvorena srca sve dobronamjerne ljude.

Autor / foto: Zlatko Huravik / modričainfo

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...