Home / NOVOSTI / HRONIKA / DONACIJE ŠKOLAMA U DUGOM POLJU I BOTAJICI *(FOTO)

DONACIJE ŠKOLAMA U DUGOM POLJU I BOTAJICI *(FOTO)

Još jedna lijepa priča dolazi nam iz sela Dugo Polje sa području opštine Modriča a za nju nam je javio saradnik našeg portala, Mitar Kršić, učitelj i domaćin škole u Dugom Polju, veliki aktivista i humanitarni radnik.
Poznato je da mnoge škole sa područiju naše opštine pomažu razni donatori, ali uglavnom mještani sela koji sada žive i rade u inostranstvu. Tako je ovih dana došla donacija u Osnovnu školu ,,Sveti Sava“ Modriča, odnosno u područna odjeljenja Dugo Polje i Botajica.

Kako nam javlja Mitar Kršić, prethodnih par dana radilo se punom parom zahvaljvaljujući prvenstveno zemljaku Milošu Kojiću, koji živi i radi u Njemačkoj. Miloš je odlučio da posredovanjem firme ,,Herma“ u kojoj radi da uputi donaciju vrijednosti 1800 Eura u škole Dugo Polje i Botajica. Miloš Kojić je inače porijeklom iz Botajice ali je silom prilika svoj život nastavio u Njemačkoj gdje živi i radi ali nikada nije zaboravio svoj rodni kraj.

O ovoj donaciji nam govori Mitar Kršić, i kaže:
–  ,,Kada smo prošle godine dobili donaciju u vidu školskog pribora od njemačke firme ,,Herma“ a to sve posredstvom gospodina Miloša Kojića odmah smo nastavili dogovor oko daljih donacija i pomoći našim školama. Tako je se i ove godine gospodin Kojić obratio našem direktoru Zlatku Laziću sa željom da opet pomogne škole u Dugom Polju i Botajici. Nakon tog kontakta direktor me zamoljava da ja preuzmem dio oko organizacije ove donacije jer ipak najbolje poznajem stanje u školama Dugo Polje i Botajica jer tu i radim. U dogovoru sa gospodinom Kojićem nakon što smo analizirali stanje u školama i nedostatcima sa kojima se škole suočavaju odlučujemo se da donaciju rasporedimo na tri dijela. Prvi dio čini nabavka četiri računara ( jedan za Botajicu i tri za Dugo Polje), jer računari koje sada koristimo su dotrajali a neki čak više nisu za upotrebu. Za ovu donaciju smo se odlučili kako bi se mogla nesmetano izvodti nastava informatike a takođe i da bi djeca mogla gledati filmove koji su u nastavnom planu i programu.

MITAR KRŠIĆ

Takođe, kako ste upoznati naša škola je stara četrdeset i dvije godine i na njoj u tom periodu nisu nikada mijenjana vrata. Kako je kroz našu školu prošlo mnogo generacija pa čak i u ratnom periodu su bile smještene izbjeglice i ta vrata su se vremenom dotrajala. Mnoga vrata smo popravljali jer drugoga načina nije bilo za zamjenu ali kada sam objasnio situaciju gospodinu Kojiću nije bilo dvojbe da se i vrata u školi izmijene tako da je izmijenjeno devetoro vrata. Kao što je poznato, u našoj školi ili su djeca kupovala knjige za lektiru ili ih je nastavnik donosio iz centralne škole. Kako bi izbjegli dosadašnju praksu u dogovoru sa gospodinom Kojićem odlučili smo da počnemo formiranje školske biblioteke. U dogovoru sa kolegama nastavnicima i učiteljima odabrali smo naslove neophodnih knjiga tako da je u našu školu došlo blizu 300 knjiga. Ovaj broj svakako nije dovoljan ali će svakako pomoći djeci i iz Dugog Polja kao i iz Botajice jer više neće morati kupovati knjige i biće im dostupne svakodnevno. Veliko hvala gospodinu Kojiću što učini ovako dobro dijelo i pomože školi kako bi normalno funcionisala, a i sam gospodin Kojić kako kaže ovo nije kraj pomoći. Ja ispred mojih kolega i učenika nikada se neću moći dovoljno zahvalit ovome čovjeku jer koliko je donirao za našu školu u ove dvije godine još niko nije. Imali smo mi mnoge druge donacije ali ovakvo veliku još nismo. Hvala i firmi ,,Herma „ što nam pomaže jer i ovo je primjer kada se udružimo možemo sve“. –  rekao je Mitar Kršić,  a nadalje smo ga pitali za još par informacija.

Po Vašem mišljenju, šta je još neophodno za školu u kojoj radite ?

–  „Kao što rekoh škola je dosta stara, čak 42 godine bez velikih ulaganja. Renovirani su jednom prilikom toaleti prije nego što sam i ja došao u školu, dobijali smo nekoliko puta donacije od banki i nevladinih organizacija u školskom priboru itd. Ali najveći nam je problem pitka voda jer škola već dugi niz godina muku muči sa pitkom vodom. Trenutna voda u školi je isključivo tehnička voda i nikako se ne smije koristiti za piće jer veoma često smrdi fekalijama ili je zamućena. Djeca ili kupuju ili donose vodu od kuće za piće dok higijenu ruku nerijetko održavaju tako što im kupim vlažne maramice ili ih sami kupe jer postoji velika opasnost od zaraze. Drugi problem je problem sa centralnim grijanjem, jer grijanje se odvija za sada pomoću kamina po učionicama. Rešenje sa kaminima je privremenog karaktera jer prvenstveno zidovi usled loženja veoma brzo se isprljaju, pa bi rešenje sa centralnim grijanjem riješilo i problem oko održavanja čistoće učionica.”

Da li postoji naznake za rješavanje ovih problema?

–  “Za sada ne postoje. Pisali smo nekoliko projekata koji nisu prošli, upoznate su i nadležne institucije ali oba problema su veoma skupa i iziskuju veća finasijska sredstva pa za sada smo prepušteni da radimo kao i do sada dok nam se neko ne ponudi pomoći da riješimo ove naše probleme“ .

Planovi za budućnost?

–  „Planovi su da se riješe oba navedena problema sa centralnim grijanjem i pitkom vodom, nastavak na nabavci knjiga za školsku biblioteku jer kako rekoh, trenutni broj je nedovoljan, kao i pokušaćemo da ispred škole formiramo školski park koji bi koristio i školi i mještanima“. – zaključio je Mitar Kršić.

Na kraju, sam Mitar je dao lijep zaključak:
–  “Ovo je veoma lijep primjer pomoći rodnome kraju. Kako kaže narodna izreka ,,Sloga kuću gradi a nesloga je ruši“, tako je i u ovome slučaju gdje i škola i gospodin Kojić i nastavnci se trude da sačuvaju ono što imaju i stvore uslove za bolji i ljepši život.”

Svemu rečenom nema se šta dodati, osim da predložimo….

Mnogo posjetilaca i čitalaca portala modričainfo je iz inostranstva, bolje reči to je Modrička dijaspora i rado prate događanja u svom rodnom kraju.  Voljeli bi da oni čuju ovaj poziv, apel na saradnju naših ljudi u dijaspori i da organizovano pomognu u rješavanju krupnijih potreba škola iz njihovog rodnog kraja.
Kako bi bilo lijepo da možemo uskoro pisati kako su se složili i udružili Dugopoljci i Botajičani u dijaspori i zajedničkom akcijom više njih riješili makar centralno grijanje u ovoj školi.
Možda neki misle da je to nemoguće…
Ali, ajde baš da vidimo.

Sve što smo rekli za dijasporu iz Dugog Polja i Botajice, važi i za Koprivljane, Skugričane, Vranjačane… ali i za dijasporu porijeklom iz Tarevaca, Kladara, Riječana…
Znanje je moć, a najveći dar je darivanje djeci i time im omogućiti bolje uslove za sticanje tog znanja, te moći…

Autor/obrada: Zlatko Huravik, urednik portala modričainfo
Informacije i fotografije: Mitar Kršić, saradnik portala, učitelj iz Dugog Polja

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...