Home / SPECIJAL / IZDVOJENO / Francisko Brdarić: Podsjećanje na Kladarsku feštu *(FOTO+VIDEO)

Francisko Brdarić: Podsjećanje na Kladarsku feštu *(FOTO+VIDEO)

Nadaleko poznata “Kladarska fešta” održana je 24.07.2016 godine sa ciljem spajanje kulture našeg zavičaja i pomoći selu Kladari Donji.
Ja sam Francisko Brdarić, predsjednik Udruge za održivi povratak i razvoj “Posavina” i kao nosilac organizacije ove manifestacije smatrao sam potrebnim da se prisjetimo nekih detalja Kladarske fešte 2016. godine i istovremeno da se zahvalim svima koji su učestvovali.

Između ostalog, uz festu je organiziran i prvi polumaraton na relaciji Pećnik – Kladari a učestovali su trkači iz BiH i Hrvatske. Interesantno je da je polumaraton trčala i jedna žeska osoba te jedan dečkić od 8 godina iz Osijeka ( Toman ), a mlada dama je stigla iz Švicarske ( Ana Križan).

Na moj poziv ispred organizatora, Udruge za održivi povratak i razvoj “Posavina” pozvali smo i predstavnike javnih institucije BiH i Hrvatske, te su nam bili gosti Načelnici, Delegati , te pomoćnik gradonačelnika grada Zagreba.
Na fešti su takođe bili gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, načelnik (bivši ) Elvir Hadžiomerović, Zvonko Jurišić, Martin Adančić, Blago Petric, Vladimir Perić, Mato Filipović, pomoćnik gradonačelnika Milana Bandića, Marinko Č, delegat u vijeću naroda Kamenjašević Ivo, savjetnik Pero Josipović.
Na fešti je organiziran i Sajam privrednika “Uzor Posavine” na kojem je bilo mnogo izlagača sa područja Posavine: “ZORG-IN”, Petar Lušo, Otvorena kuća “Napredak”, OPG “Brdarić”, Suveniri “Josip Križan”, Pčelarstvo “Petar Guberac” kao i mnogi drugi.
Na kladarskoj fešti je za one mlađe bio pripremit luna park kao i za one koji su igrali šport nogomet i odbojku. Pobijednik turnira bila je ekipa iz Kornice  ZOR-ING” sa svojim trenerom Dragišom Bakovićem.

Na fešti su sudjelovala kulturno umjetnička društva: KUD “Koraćanski dukati”, KUD “Fra Ivo Šimić Balegovac”, KUD “Veseli posavljaci” –  Bijelo Brdo, KUD “Napredak” Odžak.
U zabavnom programu fešte učesvovali su bendovi Željko Jurić, Sanja Sann i “Tigrovi tame”.
Voditelj programa Kladarske fešte 2016. bio je Jakica Lušo iz Kornice.
Na fešti je održana i sveta misa na kojoj je nazočilo više svećenika a misno slavlje je vodio Željko  Vlajić i Ivan Lukić tajnik biskupa Bozanića iz Zagreba.

Sav događaj je snimila Posavska TV kao i razni drugi snimatelji.
Kladarska festa je bila prva festa nakon dužeg vremena sa ciljem zbližavanja kulture i tradicije a i pomoć selu.
Nažalost, moram pomenuti da su opštinske vlasti iz Modriče, načelnik Opštine kao i predsjednik SO Petar Gagulić bili uredno pozvani ali nisu se odazvali pozivu iako je načelnik opštine Modriča, Mladen Krekić finansijski podržao manifestaciju.
Isto tako uredno i blagovremeno su bili pozvani i dopredsjednik RS Josip Jerković , ministar Davor Čordaš, ministri iz Orašja i Odžaka, ali se niko od njih nije odazvao pozivu.

Na kladarskoje fešti  2016. je sudjelovalo više od 1000 osoba a od prihoda fešte kupit je malčer za održavanje sela.

U posluživanju fešte  sudjelovalo je više od 35 ljudi,  mještana Donjih Kladara i njima se najtoplije zahvaljujem.
Posebno se zahvaljujemo Slavici i Goranu iz napredkove kuće za oganizaciju štandova za sajam.
Ovdje moram izraziti i zahvalnost i policiji za pratnju maratona kao i G
oranu Tokiću za sponzorstvo tj. ustupnje na korištenje agregata i šankova.
Naravno, i velika zahvalnost ostalim mnogobrojnim sponzorima koji su potpomogli održavanje ove manifestacije.
Potreba je da pomenem domaćina u Pećniku,  udrugu “Opio” Pećnik i njihovog predsjednika Ivicu Kajinića te da im se najtoplije zahvalim na saradnji.

Takođe velika zasluga ide i predsjedniku MZ Mati Bičviću.

Na kraju se ispred organizatora, Udruge za održivi povratak i razvoj “Posavina”, čiji sam i predsjednik, najtoplije se zahvaljujem svim učesnicima i gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu feštu.

Za fotografije i video zahvaljujemo se SPOT Studiju Matijasa Zelića.

Vaš Francisko Brdarić

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...