Home / NOVOSTI / BiH / EU neće spuštati kriterijume za BiH

EU neće spuštati kriterijume za BiH

SARAJEVO- Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Sarajevu da EU neće spuštati kriterijume i standarde koje očekuje da BiH ispuni na evropskom putu.

“Uslovi ostaju isti i oni se neće mijenjati ni u budućnosti. Možemo govoriti o promjeni redoslijeda prioriteta, odnosno kako unaprijediti pristup nekim pitanjima, kao što su socio-ekonomske reforme i funkcionalnost zemlje”, rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da su politički lideri u BiH danas iskazali znatnu političku volju da ispune očekivanja EU i da se na novim osnovama nastavi put evropskih integracija.

“Pokazana je volja političkih lidera i domaćih institucija da se krene u novu fazu procesa, da bi se stvari pomakle naprijed”, naglasila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva je rekla da će 15. decembra na sastanku ministara inostranih poslova EU biti podnesen izvještaj o njenoj posjeti BiH, zajedno sa evropskim komesarom za politku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

“Nakon toga biće definisani koraci o tome kako konkretizovati političku volju za nastavak procesa evropskih integracija, odnosno biće definisane konkretne mjere koje treba da preduzmu domaće institucije”, naglasila je Mogerinijeva.

Navodeći da je ovo njena prva zajednička posjeta BiH sa evropskim komesarom za politku susjedstva i pregovore o proširenju, i da to govori i o novom načinu funkcionisanja Evropske komisije koji podrazumijeva blisku saradnju i koordinisan pristup, Mogerinijeva je najavila da će naredna posjeta uslijediti uskoro.

“Razlog današnje posjete jeste diskusija na nivou ministara inostranih poslova EU u novembru kada smo razmatrali kako možemo iskoristiti prednosti perioda nakon izbora u BiH i izbora za tijela institucija EU i da li postoji način da se predstavnici BiH i EU približe ne samo deklarativno, nego i konkretno”, pojasnila je ona.

Mogerinijeva je poručila da predstojeći period može biti zaista dobra prilika za BiH, domaće institucije i političke lidere da ostvare napredak na putu ka EU.

“Imamo priliku da prevaziđemo sve razlike, podjele iz prošlosti i da nađemo zajedničku perpsektivu. BiH može postati član prodice EU, tvrdimo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu u EU, a sada treba vidimo kako se to može obezbijediti”, istakla je Mogerinijeva.

Ona je napomenula da ni sa kim od političkih lidera u BiH danas u Sarajevu nije imala poseban sastanak.

“EU je spremna da se snažno uključi u angažman u civilno društvo BiH”, poručila je Mogerinijeva, navodeći da su građani i civilni sektor BiH i te kako spremni za to da se zemlja pokrene, odnosno ubrza proces evropskih integracija.

Han je rekao na konferenciji za novinare da je EU spremna da pruži doprinos evropskim integracijama BiH, ali da je cijeli proces u rukama političara, institucija i civilnog društva BiH koji treba da zajednički grade snažnu zemlju.

“Mi smo tu da iskoristimo podsticaje zemalja članica koji su prerasli u inicijativu EU”, istakao je Han, koji je današnje sastanke ocijenio kao obećavajuće i pozitivne.

On je rekao da će visoki evropski zvaničnici nastaviti da posjećuju BiH i tako pomažu proces integracija.

“Nije ovdje samo riječ o praznim riječima. Bitni su konretni rezultati, ono što žele da vide građani BiH. Najveći broj građana BiH podržava ulazak zemlje u EU, a o takvoj podršci političari u nekim zemljama mogu samo sanjati”, naglasio je Han.

On je istakao da EU pozdravlja bolju saradnju u regionu u transportu i energetskom sektoru, ali i da je BiH potreban interni mehanizam kojim će odgovoriti na sve zahtjeve saradnje sa EU.

“U prošlosti budžet EU za BiH iznosio je oko 80 miliona evra, sada se koristi samo polovina tog budžeta, jer političari u BiH nisu mogli da se usaglase o načinu utroška tih sredstava. Kao rezulat toga budžet je prepolovljen. Mi smo spremni da, ako se postigne sporazum i bude političke volje, povećamo iznos budžeta, prvenstveno da bismo dali doprinos u realizaciji Sporazuma za rast i zapošljavanje koji predviđa ekonomske reforme i nova zapošljavanja”, rekao je Han.

Zapadni Balkan izostaviti iz tenzija Rusije i EU

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas u Sarajevu da postoje određene tenzije između Rusije i EU te da bi bilo dobro da zemlje zapadnog Balkana budu izostavljene iz toga.

Navodeći da je juče u Bazelu razgovarala sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, Mogerinijeva je rekla da trenutno postoje određene tenzije između EU i Rusije, ali da je istovremeno i zajednički interes da se pronađu i razviju načini saradnje, a ne sukoba i suprotstavljanja.

“To je u interesu svih zemalja članica EU, ali i Rusije. Mislim da bi bilo dobro izostaviti zemlje zapadnog Balkana iz ovakvih procesa”, istakla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare u Sarajevu i izrazila uvjerenje da i kolege u Ruskoj Federaciji misle isto.

Ona je dodala da je juče sa Lavrovom razgovarala o Ukrajini i nekim drugim globalnim izazovima koji se tiču i Rusije i EU.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...