Home / NOVOSTI / HRONIKA / Elez u Skugriću kod Modriče

Elez u Skugriću kod Modriče

MODRIČA, 1. APRILA /SRNA/ – Zemljište u Skugriću kod Modriče na kojem se vrši deminiranje trebalo bi da ove godine bude predato na upotrebu poljoprivrednim proizvođačima, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

 


Elez, pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave Dragan Kos i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić posjetili su danas lokalitet Mišići – Filomena, u Mjesnoj zajednici Skugrić, na kome se na površini od 63.000 metra kvadratna poljoprivrednog zemljišta izvode deminerski radovi.

Prema Elezovim riječima, povod za posjetu radilištu i Timu za mašinsko deminiranje Republičke uprave je 4. april – Međunarodni dan borbe protiv mina.

Pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je deminiranje u Skugriću počelo prošle godine, a nastavljeno je sredinom marta, te da je do sada završeno oko 60 odsto od ukupno planiranih radova.

“Angažovan je mašinski i jedan deminerski tim koji bi u narednih mjesec dana trebalo da završe planirane zadatke”, naveo je Kos i dodao da su na ovom prostoru do sada uočene potezne žice koje ukazuju miniranost.

On je istakao da će zbog bezbjednosti ljudstva biti angažovan i tim sa psima obučenim za otkrivanje eksplozivnih materija.

Kos je rekao da je u BiH 2,4 odsto teritorija još pod minama, od kojih je oko 33 odsto na prostoru Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini u BiH je planirano donošenje nove strategije za protivminsko djelovanje, jer je dosadašnja predviđala rješavanje problema rizika od mina do 2019. godine, ali će biti revidirana i rok produžen za narednih pet godina.

Republička uprava raspolaže sa ukupno 10 timova, od kojih su šest deminerskih i četiri tima za prikupljanje i uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Krekić je istakao značaj deminiranja poljoprivrednih površina u Modriči, gdje je prioritet prvog stepena i deminiranje poljoprivrednih površina u blizini kuća u Mjesnoj zajednici Miloševac.

On je naglasio da očekuje početak deminerskih radova u ovom naselju do kraja godine.

Prema podacima Civilne zaštite Modriča, na prostoru ove opštine od završetka rada do danas deminirano je ukupno 852.939 metara kvadratnih, od kojih je u prošloj godini očišćeno 90.515 metara kvadratnih.

Samostalni stručni saradnik Civilne zaštite Modriča Željko Terzić rekao je da je za deminiranje preostalo 1.904.256 metara kvadratnih.

Izvor: SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...