Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dvadest peta Svetosavska akademija *(FOTO)

Dvadest peta Svetosavska akademija *(FOTO)

Dvadeset peta Svetosavska akademija održana je 26. januara 2017. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, narodni poslanik Bojan Vidić,  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojni prosvjetni radnici, učenici i građani.
Akademija je počela srpskom himnom Bože pravde i Himnom Svetom Savi.  Časni oci Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine Modriča su osveštali slavski kolač. Slavski kolač prelomili su načelnik opštine Mladen Krekić i direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović.

Ove godine svečanu Svetosavsku besjedu govorio je jerej Nikola Goranović. „Sveti Sava nema značaj samo u prosvjetnom smislu,on  nam je važan prije svega jer je ostavio primjer svoje čudesne ličnosti i pokazao šta znači zaista biti obrazovan i prosvećen ”, poručio je jerej Goranović.

Po tekstu i stihovima Gligora Muminovića članovi  Dramsko-recitatorske sekcije Kulturnoumjetničkog društva “Modriča” i Muzičkog društva „Isidor Bajić“ govorili su o istoriji i ljepoti svoga zavičaja, grada Modriče, Trebave i Duge Njive, Vučijaka i Lipe, Posavine i rijeke Bosne.

Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom svake godine povodom Dana Svetog Save dodijeli po jednu diplomu, plaketu i povelju za doprinos u razvoju kulture i očuvanju tradicije. Direkror Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je saopštio Odluku o dodjeli priznanja i nagrada. Načelnik opštine Mladen Krekić pozdravio je prisutne,  govorio o značaju očuvanja svetosavske tradicije, čestitao slavu i najuspješnijim uručio priznanja i nagrade.

Diploma
dodjeljuje  se mlađim stvaraocima koji su dali zapažen doprinos razvoju duhovnosti. Ove godine dodijeljena je Dragani Tomić za doprinos razvoju literarnog stvaralaštva mladih i aktivno učešćeu cijelom nizu kulturnih manifestacija koje je organizovao Omladinski književni klub „Mladost“.

Plaketa
 dodjeljuje se stvaraocima koji u kontinuitetu postižu zapažene rezultate u oblasti duhovnosti. Dodijeljena je  Danijelu Krivošiji  za doprinos čuvanju tradicionalne kulture i stvaralaštva.

Povelja je najznačajnije priznanje Kulturnoumjetničkog društva “Modriča”. Dobitnik povelje je Ratko Babić za širenje pjesničke istine o srpskom narodu, njegovoj istoriji, kulturi i borbi za slobodu.
Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča i Kulturnoumjetničkim društvom “Modriča”svake godine povodom Dana Svetog Save raspisuje nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu Savovanje, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Modriča.

Svetosavsku paletu za najuspješnije likovne radove dobili su:
1. mjesto – Marko Simić
2. mjesto – Tea Vukalović
3. mjesto – Jovana Ristić
Svetosavsko pero koje se uručuje za najbolje literarne radove dobili su:
1. mjesto – Anđela Lazić
2. mjesto – Milka Sailović
3. mjesto – Aleksandar Jeremić

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, isti smo mi snimili i prilažemo ga kao dopunu informacije.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...