Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dvadeset osma Svetosavska akademija *(VIDEO)

Dvadeset osma Svetosavska akademija *(VIDEO)

Dvadeset osma Svetosavska akademija održana je 26. januara 2020. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima,  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojni prosvjetni radnici, učenici i građani.

Akademija je počela srpskom himnom Bože pravde i Himnom Svetom Savi.  Časni oci Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine Modriča su osveštali slavski kolač. Slavski kolač prelomili su načelnik opštine Mladen Krekić i vršilac dužnosti direktora Srpskog kulturnog centra Ozren Savičić.

Nakon ovog čina svečanu svetosavsku besjedu kazivao je arhiđakon Miroslav Draško.

Po tekstu i stihovima Gligora Muminovića članovi  Dramsko-recitatorske sekcije Kulturnoumjetničkog društva “Modriča” “ prenijeli su poruku ljepote, mira, sloge, vjere, nade među ljudima i  narodima i sve one poruke koje je Sveti Sava prenosio među srpskim narodom. Ovogodišnja Svetosavska akademija  posvećena je obilježavanju osam vijekova autokefalniosti svete Srpske pravoslavne crkve. Cijela 2019. godina u srpskim zemljama bila je u znaku obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom svake godine povodom Dana Svetog Save dodijeli po jednu diplomu, plaketu i povelju za doprinos u razvoju kulture i očuvanju tradicije. Vršilac dužnosti direktora Srpskog kulturnog centra Ozren Savičić je saopštio Odluku o dodjeli priznanja i nagrada. Načelnik opštine Mladen Krekić pozdravio je prisutne,  govorio o značaju očuvanja svetosavske tradicije, čestitao slavu i najuspješnijim uručio priznanja i nagrade.

Diploma se dodjeljuje mlađim stvaraocima koji su dali zapažen doprinos razvoju duhovnosti. Ove godine dodijeljena je Dragani Grašar za doprinos ljepoti literarnog i likovnog izraza i učešće u cijelom nizu kulturnih manifestacija.

Plaketa  se dodjeljuje stvaraocima koji u kontinuitetu postižu zapažene rezultate u oblasti duhovnosti. Dodijeljena je  Marku Ružičić za niz objavljenih knjiga i organizaciju velikog broja kulturnih manifestacija.

Povelja je najznačajnije priznanje Kulturnoumjetničkog društva “Modriča”. Dobitnik povelje je Đorđe Gavrić za dugogodišnju posvećenost umjetnosti i  za sve što je pokazao na svjetskoj muzičkoj sceni.

Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča i Kulturnoumjetničkim društvom “Modriča”svake godine povodom Dana Svetog Save raspisuje nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu Savovanje, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Modriča.

Svetosavsko pero koje se uručuje za najbolje literarne radove dobili su:

  1. nagrada – Cvijeta Vidović
  2. nagrada – Anja Pejić
  3. nagrada– Jovana Todorović.

Svetosavsku paletu za najuspješnije likovne radove dobili su:

  1. nagrada – Dragiša Đurić
  2. nagrada – Aleksandra Stanković
  3. nagrada – Dado Dević.

Događaj je svojim nastupom uveličala Bojana Nikolić i srpski glasovi iz Beograda, dječiji hor crkve Svete Petke iz MZ Modriča 5 i  KUD Zavičaj.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...