Home / NOVOSTI / HRONIKA / DVADESET ČETVRTA SVETOSAVSKA AKADEMIJA *(VIDEO)

DVADESET ČETVRTA SVETOSAVSKA AKADEMIJA *(VIDEO)

Dvadeset četvrta Svetosavska akademija održana je 26. januara 2016. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, narodni poslanik Bojan Vidić,  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojni prosvjetni radnici, učenici i građani.

Akademija je počela srpskom himnom Bože pravde i Himnom Svetom Savi.  Časni oci Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine Modriča su osveštali slavski kolač, a potom je sveštenik Pero Tanacković pozdravio sve prisutne, govorio o značaju Svetosavske akademije i blagoslovio učesnike akademije. Slavski kolač prelomili su načelnik opštine Mladen Krekić i direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović.

Ove godine svečanu Svetosavsku besjedu govorio je jerej Nedeljko Goranović. Osnovna poruka besjede  je da  se srpski narod vrati putevima svojih predaka, Nemanjića, Svetog Save,…”Velika je razlika između našeg današnjeg naroda od onog prije osam vijekova. Današnji narod je zaboravio put kojim je išao Sveti Sava, sveto Jevanđelje, šta je sveto i čestito. Ova modernizacija nam donosi tuđu tradiciju, vjeru i običaje. To ne treba da prihvatamo, nego da se vratimo istinskom putu koji vodi u život vječni, a to je put Svetog Save i Gospoda Isusa Hrista”, poručio je jerej Goranović.

Odavno se u srpskom narodu ustalila izreka ”Sačuvaj nas, Bože, srpskih podjela”. Na tu temu srpski dramski pisac i akademik Dušan Kovačević objavio je knjigu Dvadeset srpskih podjela da bi nas, baš kao nekad Sveti Sava, poučio bratskoj ljubavi i slozi.
Članice  Dramsko-recitatorske sekcije Kulturnoumjetničkog društva “Modriča” kazivajući besjedu nabrojale su svih dvadeset, a tokom programa ukazivano je  na besmisao i pogubnost samo nekih od njih.

Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom svake godine povodom Dana Svetog Save dodijeli po jednu diplomu, plaketu i povelju za doprinos u razvoju kulture i očuvanju tradicije. Direkror Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je saopštio Odluku o dodjeli priznanja i nagrada. Načelnik opštine Mladen Krekić pozdravio je prisutne, čestitao slavu i najuspješnijim uručio priznanja i nagrade.



Diploma
dodjeljuje  se mlađim stvaraocima koji su dali zapažen doprinos razvoju duhovnosti. Ove godine dodijeljena je Valeriji Blagojević za učešće u realizaciji cijelog niza projekata Pozorišne scene mladih i učešće u manifestaciji Zlatna lira.

Plaketa
 dodjeljuje se stvaraocima koji u kontinuitetu postižu zapažene rezultate u oblasti duhovnosti. Dodijeljena je  Toši Jovanoviću za dugogodišnje pjesničko i slikarsko stvaralaštvo i učešće u cijelom nizu književnih večeri na kojima se populariše pjesnička riječ .

Povelja je najznačajnije priznanje Kulturnoumjetničkog društva “Modriča”.
Dobitnik povelje za 2016. godinu je Milivoje Stojčević za doprinos  u širenju pjesničke istine o srpskom narodu, njegovoj istoriji i kulturi  i jačanju kulturnih veza između ruskog i srpskog naroda.
“Iznenađen sam ali i presrećan večerašnjim priznanjem. Povelja je podstrek da nastavim da radim i u budućnosti”, izjavio je Milivoje Stojčević.

Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča i Kulturnoumjetničkim društvom “Modriča”svake godine povodom Dana Svetog Save raspisuje nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu Savovanje, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Modriča.

Svetosavsku paletu za najuspješnije likovne radove dobili su:
1. mjesto – Ružica Božić
2. mjesto – Boris Vuković
3. mjesto – Dejan Mićanović

Svetosavsko pero koje se uručuje za najbolje literarne radove dobili su:
1. mjesto – Marija Jović
2. mjesto – Arijana Maksimović
3. mjesto – Slađana Damjanović

Manifestaciju su svojim nastupom uveličali Dramsko-recitatorska i folklorna sekcija KUD-a “Modriča”.

“Prisustvovali smo prelijepoj manifestaciji. Sve dosadašnje Akademije su unikatne. Presrećan sam što se u našem gradu dešavaju ovako lijepe stvari. Večeras se zahvalismo piscu Dušanu Kovačeviću, a ja bih se ovom prilikom zahvalio našem glavnom konstruktoru ovih dešavanja, Gligoru Muminoviću. On je dvadeset četiri akademije pripremio prekrasno.  Čestitao bih djeci, prosvjetnim radnicima i svima koji slave sutrašnji dan, Svetog Savu”, izjavio je načelnik Krekić.

“Svetosavska akademija je najvažnija manifestacija u toku godine. Večeras smo poslali poruku da moramo da se ujedinimo i da gajimo našu tradiciju, jer bez tradicije neće biti ni nas. Prepuna sala je rekla da Modriča ima kapacitet za ovakve manifestacije”, rekao je direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...