Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dragan Bogdanić u radnoj poseti Modriči *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Dragan Bogdanić u radnoj poseti Modriči *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Značajno uvođenje trezora za nekoliko Domova zdravlja u RS
Koristiti sve mogućnosti za racionalizaciju

MODRIČA – U petak će biti održan zajednički sastanak ministra zdravlja i socijalne zaštite RS sa rukovodstvom Saveza opština i gradova RS u cilju prelaska na trezorsko poslovanje jednog broja Domova zdravlja u Republici Srpskoj. Ovo je najavio Dragan Bogdanić koji je danas boravio u radnoj poseti Modriči gde je razgovarao sa rukovodstvom opštine, te se upoznao o funkcionisanju Specijalizovane bolnice za hroničnu psihijatriju.

Ministar Dragan Bogdanić svestan je da modrički Dom zdravlja ima poteškoće u finansiranju koje bi mogle biti ublažene trezorskim poslovanjem.

„Naš cilj jeste da Dom zdravlja u Modriči dovedemo u trenutnu likvidnost, odnosno da dok rade ne stvaraju nove obaveze. Vlada RS će se pozabaviti prethodnim porezma, obavezama , odnosno dugovanjima“, rekao je Bogdanić.

Ima viša radnika

Direktor modričkog Doma zdravlja, dr Goran Mlinarević, rekao je da su dugovanja iz ranijeg perioda oko 4 miliona maraka i da od 129 zaposlenih, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je 15 prekobrojnih radnika.

„Finansijska situacija Doma zdravlja prema Poreskoj upravi su ogromna, oko 4 miliona maraka, dok prema dobavljačima dugovanja nisu velika. Ovaj problem u Modriči vuče se nekih 15 godina. Veliki deo dugovanja su kamate. Što se tiče viška radnika, gledaćemo da biološkim putem rešimo taj problem, odnosno da broj radnika smanjimo odlaskom nekih od njih u penziju“, kaže Mlinarević.

BOGDANIĆ STIŽE U BOLNICU ZA HRONIČNU PSIHIJATRIJU


Mnogo urađeno

Direktor Specijalizovane bolnice za hroničnu prihijatriju, gde je zaposleno 154 ljudi i smešteno  285 pacijenata iz svih delova RS, Milenko Đukić, upoznao je ministra o smanjenju obaveza Bolnice za 200 hiljada maraka, obnovi nekoliko odeljenja, rešavanju trajnog pitanja pitke vode i planovima za ovu godinu.

„Poboljšanje uslova boravka za pacijente koji su ovde smešteni, završetak zamene unutrašnje i vanjske stolarije u objektima koji su u naselju, izgradnja novog objekta, objekti vezani za vešeraj. Dakle, dosta otvorenih pitanja koje imamo“, rekao je Đukić.

Rešiti pitanje Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama

Načelnik Modriče Mladen Krekić istakao je kako je neophodno kvalitetno rešiti pitanje funkcionisanja Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama.

„Ministar je dao apsolutnu podršku i jako mi je drago da je odmah shvatio značaj rešavanja tih pitanja. Nećemo da budemo sebični, da se rešava samo u Modriči, nego da se to pitanje reši na nivou Republike Srpske“, podvukao je Krekić.

Primarnom zdravstvenom zaštitom u Modriči i Vukosavlju obuhvaćeno je oko 35 hiljada stanovnika. U što skorije vreme u funkciju će biti uvedena novosagrađena ambulanta u Vukosavlju površine 400 m2, za čiju izgradnju je utrošeno blizu 500 hiljada maraka.

Slađan JEREMIĆ

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...