Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dodjela posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca

Dodjela posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca

U Srpskom kulturnom centru, 08. decembra 2016. godine uručena su odlikovanja porodicama poginulih boraca iz Modriče, za borce  koje je povodom 15. septembra – Dana poginulih i nestalih  RS posthumno odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Odlikovanja su uručena za 11 posthumno odlikovanih boraca iz Modriče i 3 iz Dervente.

„Uručivanje posthumnih odlikovanja predstavlja zahvalnost i odgovornost Republike Srpske za svoje stvaraoce. Ova odlikovanja imaju taj smisao i svrhu, a to je mininamalno što se može, jer život se ne može nadoknaditi. Preko 23.000 boraca je dalo život za stvaranje Republike Srpske“, izjavio je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca.

dodjela_odlikovanja_8dec_03

Opština Modriča u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite je zbrinula sve PPB i RVI od I do IV kategorije prema konačnoj i dopunjenoj Rang listi za stambeno nezbrinute porodice, izgradnjom stambene zgrade, kupovinom stanova i isplatom bespovratnih novčanih sredstava. Od 2007. – 2008. godine izgrađena je i useljena zgrada sa 24 stana za PPB i RVI vrijednosti 907.343,74 KM, kupljena su 2 stana u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko – invalidske zaštite vrijednosti 85.000 KM, izgrađena je jedna kuća za logoraša vrijednosti 41.025,88 KM, dodijeljena su 4 stana iz Fonda napuštene imovine i 3 montažne kućice. Važno je napomenuti da sve stanove koje opština Modriča preuzme kao napuštenu imovinu  dodjeljuje porodicama PPB i na takav način su dodijeljena 4 stana.

Modriča je prva opština u Republici Srpskoj koja je omogućila pravo vlasništva na 94 stambene jedinice za PPB i RVI.

Svake godine prema ukazanoj potrebi načelnik opštine dodatno pomogne porodice PPB, tako je 2016. godine donio odluku da se porodicama PPB koje su se priključivale na kanalizacionu mrežu omogući plaćanje jedne od tri rate za priključak.

Sva djeca PPB i RVI od I do IV kategorije koja studiraju dobijaju opštinsku stipendiju bez rangiranja.

U 2016. godini Vlada Republike Srpske je putem JU Zavoda za zapošljavanje RS,  raspisala Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za djecu PPB.

dodjela_odlikovanja_8dec_04

Javni poziv je imao projekte zapošljavanja i samozapošljavanja konkretno djece poginulih boraca. Po tom osnovu opština je dala svoj puni doprinos, tako da je lično konkurisala kao i njene javne ustanove i preduzeća. Doprinos je dat i kroz projekat samozapošljavanja. Zaposleno je ukupno šestoro (6) djece od kojih je opština zaposlila i primila u radni odnos dvoje (2) djece poginulih boraca, javne ustanove takođe dvoje (2) i kroz samozapošljavanje posao je dobilo dvoje (2) djece.

Oktobra 2016. godine ponovo je raspisan Javni poziv za zapošljavanje djece porodica poginulih boraca u svojstvu pripravnika u kojem je nekoliko opštinskih javnih ustanova podnijelo zahtjeve za zapošljavanje. Do danas ovaj projekat nije završen.

Opština Modriča je među prvim donijela Odluku o dopunskim pravima boraca, PPB i RVI 2005. godine kojom je utvrđeno pravo na udžbenike, prevoz đaka, ekskurzije, uvođenje vode i struje, jednokratne novčane pomoći za bolničko i banjsko liječenje, sahrane, za plaćanje stanarine, izdavanje građevinske dozvole i stambeno zbrinjavanje. Po navedenoj Odluci iz opštinskog budžeta svake godine za navedena prava se izdvoji od 160.000 KM do 200.000 KM, a u periodu od 2005. do 2016. godine za prava boraca, PPB i RVI izdovojen je iznos od 2,093.102,47 KM.

Od 2005. godine prioritet opštine Modriča je bilo školovanje djece PPB i RVI, a od 2010. godine prioritet su borci za koje je utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje, pravo na uvođenje vode, struje, novčane pomoći za bolničko liječenje, banjsko liječenje i slučaj sahrane.

U povodu Dana opštine – Vidovdana redovno se posjećuju i primaju sve PPB i RVI I kategorije, ukupno 556, čiji broj se smanjivao, a 2016. godine to je 365 porodica.

„Iz Modriče je ostalo još nekih 50 do 60 porodica kojim treba da se uruči ovo priznanje. Ovim porodicama se ne može čestitati što su dobili ovakvo priznanje ali je meni lično a vidim i njima drago što se i na ovaj način odaje priznanje za ono što su dali u proteklom ratu. Dali su ono najvrednije, živote svojih članova porodice.  Njihova tuga će nestati onog trenutka kada ih više ne bude na ovozemaljskom svijetu“, rekao je načelnik Krekić.

dodjela_odlikovanja_8dec_01

„U ratu sam izbubila dva sina. Sin Drago mi je poginu o 1993. godine a Savo je nestao 1992. godine. Savine kosti su pronađene ove godine i sahranila sam ga da bar imam svijeću gdje da mu upalim. Obolila sam tugujući za njima“, izjavila je Slobodan Milićević iz Koprivne.

Izvor: Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...