Home / NOVOSTI / HRONIKA / Deveti međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2018. *(FOTO+VIDEO)

Deveti međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2018. *(FOTO+VIDEO)

Deveti  međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2018.  održan je od 19 . do 21. jula 2018. godine.

Organizator sajma je Opšta poljoprivredna zadruga  Tarevci a pokrovitelji su:  Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlada Tuzlanskog kantona.

Svečanost povodom otvaranja sajma organizovana je u subotu, 21.jula. Otvaranju su prisustvovali  načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva izbjeglih i raseljenih lica Republike Srpske, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona,  predsjednik Zadružnog saveza Repbulike Srpske Rajko Kulaga i brojni posjetioci.

Na Sajmu je učestvovalo  65 izlagača iz 25 opština Republike Srpske, Federacije BiH , Srbije i Hrvatske. Na glavnom seoskom trgu izloženi su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, predmeti i oprema ručne radinosti, sitne životinje, a predstavljen je i projekat izgradnje etno-centra u Tarevcima.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je na otvaranju da je ovo mjesto dobar primjer razvoja ruralne privrede, turizma i kulturno-umjetničkog stvaralaštva u Modriči, Republici Srpskoj pa i u BiH.

„Ovo je prilika da se predstave turistički potencijali i poljoprivredni proizvodi ovog mjesta, te  razmijene iskustva sa izlagačima iz BiH i susjednih zemalja“, istakao je načelnik Krekić.

Samostalni stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Drena Đukić rekla je da ovo ministarstvo podržava privredu na ruralnom području što može uticati na smanjenje odlaska mladih iz sela. Napomenula  je da je resorno ministarstvo tokom petogodišnjeg perioda podržalo Poljoprivrednu zadrugu “Tarevci”, koja je organizator Sajma, sa 120.000 KM, te da će i ubuduće pomagati razvoj zadrugarstva i ovu sajamsku manifestaciju.

Kantonalni ministar trgovine i turizma Mirsad Gluhić rekao je da je Vlada Tuzlanskog kantona ovaj sajam uvrstila u manifestaciju od posebnog interesa za kanton i istakao da su Tarevci dobar primjer održivog povratka u BiH.

Posle zvaničnog dijela upriličen je bogat kulturno-umjetnički program.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...