Home / NOVOSTI / HRONIKA / Ambasador EU Vigemark i predstavnici UNDP-a posjetili Modriču *(VIDEO)

Ambasador EU Vigemark i predstavnici UNDP-a posjetili Modriču *(VIDEO)

Ambasador Lars-Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, posjetili su danas, 23. jula 2018. godine Modriču. Tom prilikom upoznali su se sa aktivnostima na oporavku od poplava i klizišta, te postignućima ostvarenim unutar projekta Lokalni integrisani razvoj, koji se u ovoj opštini provode uz podršku EU i UNDP-a.

Cjelodnevna posjeta je započela  sastankom u zgradi opštine Modriča, gdje delegacija razgovarala sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Uslijedio je obilazak naselja Oteža u Modriči, gdje je u toku izgradnja kuća za porodice čiji su domovi uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Devet porodica iz Modriče će dobiti nove kuće, dok će stambeni objekti 22 porodice biti sanirani kako bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja, sve u sklopu 15 miliona eura vrijednog Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas u posjeti Modriči. Razlog današnjeg obilaska terena je da iz prve ruke vidimo projekte koje je osigurala Evropska unija zajedno sa našim kolegama iz UNDP i drugima, s ciljem rješavanja katastrofalnih posljedica poplava. Neki mogu reći da je prošlo četiri godine od poplava ali u tim poplavama su ranjive kategorije čiji su domovi potpuno uništeni i koji nisu imali riješeno stambeno pitanje. Nekada je izgleda potrebna prava kriza da bi se popravio kvalitet života ljudi, ali evo sada će imati bolje uslove za život zahvaljujući aktivnostima druge a evo sada već i treće faze oporavka od poplava koja uključuje i komponentu prevencije od poplava jer je ovo još osjetljivo područje.  Sve ove aktivnosti su dio jednog projekta u kojem Evropska unija sa učestvuje sa nekih 12,5 miliona eura. Tokom dana imaću priliku da posjetim  sportsku dvoranu, koja je takođe obnovljena sredstvima Evropske unije. Osim toga, osigurana je podrška za preko 500 poljoprivrednih proizvođača ne samo sa ovog područja već mnogo šire. Želja nam je da se omogući da ponovo stanu na svoje noge i da unaprijede svoju proizvodnju. To je zaista širok spektar proizvoda. Tu je i podrška za mala i srednja preduzeća. Mi želimo što više da sarađujemo sa lokalnim upravama jer mislimo da je to najbolji način da se dođe do samih građana. Odao bih priznanje gospodinu Krekiću, načelniku Modriče koji je zaista jedan od najentuzijastičnijih promotera aktivnosti Evropske unije koje sam ja do sada imao priliku da upoznam. U današnjem razgovoru pomenuo mi je 29 projekata na području opštine Modriča u iznosu oko 3 miliona KM koje je osigurala Evropska unija. Uz saradnju sa lokalnim upravama i mi smo tu da podržimo inicijative gdje postoje jasni planovi, ciljevi i prioriteti“, izjavio je ambasador Vigemark.

„Želio bih da se zahvalim gospodinu Ambasadoru  i gospodinu Khoshmukhamedovu koji je došao ispred UNDP u Modriču i na svemu onome što su do sada uložili u naš grad. Ja jako volim svoj grad i jako cijenim ljude koji ulože  bilo šta u ono što nije njihovo. Ljudi su ih ovdje obradovani dočekali jer sada imaju svoj krov nad glavom. To je zasluga Evropske unije, UNDP i lokalne zajednice koja je pomogla projekat. Prezadovoljan sam jer je naš grad dobio 29 projekata  vrijednosti oko 3 miliona KM. Na ovome se saradnja sigurno neće završiti. Naglasili smo da u Modriči ima još dosta projekata koje treba realizovati. Neizmjerna zahvalnost na svemu što su do sada učinili. Kada neko uloži 3 milona KM u nešto, najmanje  što se može učiniti je reći hvala“, rekao je načelnik Krekić.

„Nakon poplava 2014. godine klizište je vidno oštetilo moju kuću i svakim danom ona sve više propada. Komisija iz opštine je izašla na teren, utvrdila štetu, te se apliciralo na projekat EU za izgradnju nove kuće. Evo došli smo do toga da je izgrađena kuća za moju šestočlanu porodicu. Prestaje jedna ogromna briga i presrećan sam“, izjavio je Sretko Kuzmanović, korisnik jedne od kuća u Oteži.

Nakon gradilišta u Oteži, delegacija je posjetila Sportsku dvoranu koja je, nakon poplava 2014. godine, obnovljena uz podršku Evropske unije. Ovu posjetu, Ambasador Vigemark i gospodin Khoshmukhamedov su iskoristili kako bi uručili donaciju sportske opreme za djecu sa poteškoćama u razvoju.

„Veoma nam je drago što smo danas ovdje u Modriči kako bi vidjeli aktivnosti koje se provode tj. koje implementira UNDP uz podršku Evropske unije i Opštine Modriča. Opština Modriča je jedna od najvećih pojedinačnih korisnika pomoći od 2014. godine kada su se desile poplave.  Evrospka unija je kroz UNDP uložila više od 1,7 miliona KM za oporavak ove opštine.  Opština Modriča je uradila dobar posao na prevazilaženju problema i na putu od oporavka ka razvoju. Kroz još jedan projekat koji finansira Evrospka unija mi smo uradili prekvalifikaciju  koja se tiče optimizacije troškova. Kroz taj projekat opština Modriča je uspjela da smanji troškove za 250 hiljada KM u 2018. godini dok se ove godine očekuje da će smanjiti troškove za 300 hiljada KM. Sav ovaj novac biće uložen u infrastrukturu opštine. Takođe, UNDP podržava Opštinu u implemantiranju projekata za prevenciju poplava. Kao rezultat biće proveden projekat vrijedan 6 miliona KM za prikupljanje kišnice i sanitaciju. Još jedan projekat je uključen u projekat razvoja opštine i nadamo se da će uskoro biti implemantiran. Na samom kraju želim se zahvaliti Evropskoj uniji na finansiranju te podršci koju nam je dala opština Modriča za sve aktivnosti koje implementiramo ovdje“, izjavio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Opština Modriča je, uz podršku projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR) koji je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, Strategiji razvoja pristupila na integrisan način. Cilj je bio unaprijediti  usluge javne uprave, smanjiti troškove administracije, te investirati u infrastrukturu i otvoriti nova radna mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo.

Tim povodom, predstavnici EU i UNDP-a su se sastali sa opštinskim čelnicima i lokalnim preduzetnicima, koji su im predstavili rezultate postignute u okviru projekata i izazove privrede u ovoj opštini.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...