Home / NOVOSTI / HRONIKA / Deseti međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2019.

Deseti međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2019.

Deseti  međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci  2019.  održan je od 18 . do 20. jula 2019. godine.

Organizator sajma je Opšta poljoprivredna zadruga  Tarevci a pokrovitelji su:  Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlada Tuzlanskog kantona.

Svečanost povodom otvaranja sajma organizovana je u subotu, 20.jula. Otvaranju su prisustvovali  zamjenik načelnika opštine Nikola Savić sa saradnicima, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Miroslav Bojić, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona,  predsjednik Zadružnog saveza Repbulike Srpske Rajko Kulaga i brojni posjetioci.

„Ovakvi sajmovi određuju pravac razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj. Sajam u Tarevcima je ozbiljan pokazatelj svim drugim regijama kako se organizuje, kako se proizvodi predstavljaju na štandovima, prezentacija domaćih proizvoda i drugo. Ministarstvo je ove godine podzakonskim aktima omogućilo malim proizvođačima da pored proizvodnje rade i preradu na svojim domaćinstvima kako bi ih kasnije mogli plasirati na tržište. Ove godine obezbijedili smo milion KM podrške agraru RS“, rekao je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

Na Sajmu je učestvovalo  65 izlagača Republike Srpske, Federacije BiH , Srbije i Hrvatske. Na glavnom seoskom trgu izloženi su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, predmeti ručne radinosti, sitne životinje i drugo.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge  Tarevci je istakao da je osnovni cilj sajma  promocija ruralnog stvaralaštva, održavanje tradicije predaka i razmjena iskustava.

Zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić rekao je na otvaranju da su Tarevci svijetli primjer kako jedna mala mjesna zajednica može organizovati sajam međunarodnog značaja, te da lokalna zajednica uvijek podržava ovakve i slične aktivnosti.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...