Home / NOVOSTI / HRONIKA / Osvećenje Spomen sobe i Svetosavskog doma u Koprivni *(FOTO+VIDEO)

Osvećenje Spomen sobe i Svetosavskog doma u Koprivni *(FOTO+VIDEO)

U Mjesnoj zajednici Koprivna, 20. jula 2019. godine osvećena je Spomen soba poginulim borcima u otadžbinskom ratu iz Koprivne i Koprivnske Trebave i Svetosavski dom.

Događaju su prisustvovali zamjenik načelnika Nikola Savić sa saradnicima, predstavnici Opštinske boračke organizacije, mjesnih boračkih organizacija, Udruženja logoroša,  te brojni građani.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su večernje Bogosluženje u Hramu Svete Petke u Koprivni.

Uslijedilo je osvećenje novosagrađenog objekta koji je od velike važnosti za Srpsku pravoslavnu crkvu i lokalnu zajednicu, čija je gradnja počela 2013. godine. Uz pomoć mještana, donatora i lokalne zajednice sagrađen je objekat veličine 450 metara kvadratnih ukupne vrijednosti 243.000 KM. U objektu se nalazi Spomen soba poginulim borcima u otadžbinskom ratu iz Koprivne i Koprivnske Trebave i Svetosavski dom. Kompletnu akciju izgradnje vodio je paroh koprivljanski protojerej-stavrofor Jadranko Stojanović.

U Spomen sobi se nalazi centralni spomenik i 36 fotografija poginulih boraca iz Koprivne i Koprivnske Trebave. Svetosavski dom posjeduje salu sa 340 mjesta za potrebe organizovanja svečanosti mještana mjesnih zajednica Koprivna i Koprivnska Trebava.

Cvijeće u Spomen sobi su položili predstavnici Mjesne boračke organizacije Koprivna i Koprivnska Trebava, Srpske pravoslavne crkve, opštine Modriča i članovi porodica poginulih boraca.

„Zahvaljujući svešteniku Jadranku, mještanima, privrednicima i Opštini objekat je sagrađen i danas osvještan. Nama, porodicama poginulih boraca to mnogo znači“, rekao je Petar Despotović, otac poginulog borca Steve Despotovića.

„Okupili smo se danas ovdje da odamo dužnu počast poginulim borcima Koprivne i Koprivnske Trebave. Osvještana je Spomen soba koja će podsjećati naredne generacije na ljude koji dadoše svoje živote za odbranu svog sela i Republike Srpske. Zahvalio bih se svešteniku ove parohije, Jadranku koji je bio inicijator i  vodilja kompletne akcije. Takođe bih se zahvalio svim dobrim ljudima koji su svojim novčanim prilozima omogućili da se sagradi ovaj prelijepi objekat“, istakao je zamjenik načelnika Nikola Savić.

„Želja nam je bila da pored hrama sagradimo objekat u čast i slavu poginulim borcima i uspjeli smo. Objekat ima i veliku novčanu vrijednost a 80% sredstava je prikupljeno od mještana i biće ostavljen u amanet budućim pokoljenjima ovih mjesnih zajednica, kao dookaz da su njihovi preci bili veliki ljudi i gradili bogomolje. Ostalih 20% sredstava je obezbijedila lokalna zajednica i razna ministarstva“, izjavio je protojerej-stavrofor Jadranko Stojanović.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Slike u boljoj rezoluciji možete poledati na našoj FB stranici Modričainfo.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...