Home / NOVOSTI / HRONIKA / Deminirano 26 odsto ugroženih površina

Deminirano 26 odsto ugroženih površina

MODRIČA – Od početka sprovođenja protivminskih aktivnosti od 1998. godine do danas na prostoru Modriče deminiran je 787.191 metar kvadratni sumnjive površine, što je 26 odsto od procijenjenih 3.000.000 metara kvadratnih pod eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.

Samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu opštine Modriča Željko Terzić rekao je Srni da su u akcijama deminiranja pronađena 194 eksplozivna sredstva, od čega 142 mine i 52 druga neeksplodirana ubojita sredstva.

– U minskim poljima na prostoru ove lokalne zajednice nakon rata smrtno su stradala dva lica, dok su dva lica zadobila tjelesne povrede – rekao je Terzić.

On je naglasio da su ranjavanja, u oba slučaja, nastala tokom šumskih požara, izazvanih i uprkos upozorenjima na opasnosti od mina.

Terzić je povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina najavio da je od 2.370.168 metara kvadratnih minski sumnjivih površina, tokom ove godine planirano deminiranje 27.829 metara kvadratnih.

To zemljište se nalazi u mjestima Miloševac i Kladari Donji, a poslije deminiranja biće vraćeno građanima na bezbjedno korišćenje.

– Deminiranje će realizovati tim Republičke uprave Civilne zaštite iz Doboja, koji je sredinom marta počeo i takozvano “netehničko” izviđanje terena u naselju Babešnica – naveo je Terzić.

Izvor: Glas regije / SRNA

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...