Home / NOVOSTI / HRONIKA / Deminiranje na području opštine Modriča

Deminiranje na području opštine Modriča

Na području opštine Modriča realizuje se projekat deminiranja metodom «tehničkog izviđanja» označen kao ID 53868 «Skugrić – Potpolje» u mjesnoj zajednici Skugrić, površine 24.768,07 m² u organizaciji Kancelarije za uklanjanje mina u BiH (BH MAC). Izvođač deminerskih radova je deminerski B tim Republičke uprave civilne zaštite Doboj, a opština Modriča učestvuje u sufinansiranju ovog projekta sa skromnim finansijskim sredstvima.

„Na startu je radila mašina koja je vršila uznemiravanje tla, nakon čega su demineri manuelnom metodom vršili istraživanje. Do sada smo pronašli tri mine PM1 i jedno tijelo mine. U toku dosadašnje operacije nije bilo nikakvih problema i nastavljamo dalje prema planu rada“, izjavio je Drago Vasić, vođa B tima RUCZ Doboj.

Lista prioriteta deminiranja za 2016. godinu sačinjena je u saradnji sa Kancelarijom BH MAC-a Banja Luka i sadrži 12 projekata deminiranja ukupne površine 354.704,75 m². Na osnovu navedene  liste prioriteta dostavljeno je sertifikovanim deminerskim organizacijama koje djeluju u BiH ponude sa projektima protiv-minskih aktivnosti, kojom prilikom je naglašena spremnost opštine Modriča da skromnim sredstvima učestvuje u sufinansiranju deminiranja.

deminiranje_potpolje1

Prema podacima Kancelarije za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) na području opštine Modriča od 1996. do 2015.g. realizovana su ukupno 34 projekta humanitarnog deminiranja ukupne površine 851.153 m². Na projektima su primjenjene metode tehničkog izviđanja i čišćenja. Većina navedenih projekata  obuhvatila su rizične površine na Krečanama Gornjim, u Miloševcu,  Kladarima Donjim,  Kužnjači,  Jasenici, Skugriću i Botajici.

Za sve aktivnosti humanitarnog deminiranja koje su realizovane u periodu od 1996. do 2015. godine vršena je priprema lokacija (generalno izviđanje) od strane izviđačkih timova BH MAC-a, a u skladu sa Standardom za uklanjanje mina u BiH. Na području opštine Modriča je završeno generalno izviđanje i pripremljeno 11 projekata za čišćenje, ukupne površine 186.700,46 m² i 34 projekta za tehničko izviđanje ukupne površine  1.796.938,8 m², odnosno ukupno 45 projekata površine 1.983.315,29 m².  Od toga, 15 projekata ukupne površine 701.884,37 m² nalazi se obuhvatu koridora 5c,  pa će se deminiranje ovih projekata realizovati po posebnom planu.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...