Home / NOVOSTI / HRONIKA / Ćetenija 2019 – Spektakularna šesnaesta po redu tarevačka Ćetenijada *(VIDEO+FOTO)

Ćetenija 2019 – Spektakularna šesnaesta po redu tarevačka Ćetenijada *(VIDEO+FOTO)

U subotu 23.02.2019. god. u Tarevcima (Opština Modriča) organizovana je tradicionalna, XVI po redu manifestacija, Ćetenijada 2019. Ovaj puta, bio je to po mnogo čemu, spektakularan događaj. Ova manifestacija posvećena je očuvanju duge tradicije i običaja pravljenja bosanskog slatkiša ćetenije. To je godinama bio razlog i motiv okupljanja djevojaka i momaka na sijelima u dugim zimskim noćima.
Ćetenijada je koncipirana tako da se istovremeno pravi više ćetenija: Onoliko koliko se ekipa prijavi. A ove godine prijavilo se ukupno 31-dna ekipe i to iz Gradačca, Odžaka, Gračanice, Orašja, Bijeljine, Vukosavlja, Lukavca, Živinica, Brčkog, Tuzle, Visokog i naravno, Modriče i okruženja. Nažalost, nekoliko ekipa su se u zadnji trenutak pokolebale: Nekima su iskrsli problem u zadnji momenat a neke je pokolebalo zahlađenje vremena. Srećom radi se samo o par ekipa koje nisu došle. Odvažni kojih je naveći broj znaju, i spremni su na to da se ćetenija pravi u hladnom vremenu.
Organizatori ovog lijepog zimskog događaja zahvalju se svim prisutnim na odzivu i učešću u dobroj zabavi a posebno ekipama:

– “4T” Tarevci-Modriča;
– UG “IZVOR” Škahovica – Gračanica;
– KUD “Osman Rešidović” Brka – Brčko;
– Etno soba “Puračićka sehara”, Puračić-Lukavac;
– UŽ “LEPTIR” Pribava-Gračanica;
– “Hertex” Modriča;
– Udruženje “Žene Orašja”, Orašje;
– HANUME – Odžak;
– UŽ “Veliko srce” Modriča;
– OKC “BOSNIA ART” UŽ Stjepan Polje-Gračanica;
– “LUŽARKE” Modrički Lug – Vukosavlje;
– “TURONJKE” Gradačac;
– UG “BEHAR” Škahovica-Gračanica;
– Al’a mod – Modriča;
– UŽ “GRADINA” Soko – Gračanica;
– “JAKEŠKE” Jakeš – Vukosavlje;
– SMT Tarevci – Modriča;
– “MIRIČANKE” Miričina – Gračanica;
– Sekcija veteranki KUD Puračić – Lukavac;
– OKC “BOSNIA ART” OMLADINKE, Stjepan Polje-Gračanica;
– “TRAGOM TRADICIJE” Gračanica;
– KUD “Aktiv IV” Modriča;
– KUD “Ševko Avdić” Tarevci – Modriča;
– UŽ “BISER” Brka – Brčko;
– UŽ “Zlatne ruke Moštranke” D. Moštre – Visoko (dvije ekipe),
– Udruženje “Gračaničko kreanje” Gračanica – Mejra Gopo.

Pored ekipa bio je veliki broj prisutnih gledalaca i navijača koji su pratili pravljenje ćetenija i uživali uz zabavni program koji su izvodili članovi folklorne sekcije KUD- “Ševko Avdić” Tarevci i sada već legendarni i nezaobilazni Sojka i Sapko.
Orgaizatori su se potrudili oko uređenja ukupnog prostora tako da su ovaj puta Tarevačke pagoda, ekipe i navijače štitile od vedrine ali i od bočnog vjetra a strah od pahuljica snijega bio je nepotreban. Snijega nije bilo, samo suho prohladno vrijeme. Uz to logorska vatra je grijala širi prostor ali je cijelom ambijedntu davala i neku drugu vrstu pitome topline davno napuštenih ognjišta.
Oni koji su potražili topli napitak mogili su probati Dževkino kuhano vino ili piti toplu kafu koju je Alma znalački kuhala.
U toku noći napravljeno je ukupno 30 ćetenija, nekoliko ekipe je stiglo napraviti po dvije ćetenije. A jedna ekipa nije dovela ćeteniju do kraja, jer nisu se uspjeli izboriti sa tvrdo ukuhanim šećerom.

Najviše pažnje je privukla udužena ekipa Udruženja „4T“ i „SMT“, od deset članova koji su pravili rekordno veliku ćeteniju koju su simbolično nazvali MAXI 15. Ćetenija od 7kg šećera i 8kg brašna. Ova ekipa i cio tok njihovog majstorstva bio je propraćen od samog početka rada do konačno uspjele velike ćetenije. Zanimljivo je da su gotovo svi prisutni htjeli probati i kući ponijeti baš djelić ove maxi ćetenije.
Ove godine vrijeme za izradu ćetenije bilo je ograničeno. Sve ekipe su istovremeno krenule i imale su na raspolaganju 120 minuta da urade svoje ćetenije i u tom pokažu majstorstvo pravljenja ćetenije. Valja istaći da su svi ispoštovali dodijeljeno vrijeme i svi završili ćetenije na vrijeme.

Ocjenivanje majstorstva u pravljenu ćetenije i kvaliteta urađenih ćetenija ove godine je povjereno ocjenivačkom žiriju u sastavu:

1. Mehmed Beganović iz Tarevaca, predsjednik žirija,
2. Okić Mirsada iz Škahovice – Gračanica,
3. Herdić Jasminka iz Modriče,
4. Osmanović Mirha iz Puračića – Lukavac, i
5. Abazović Lejla iz D. Moštri – Visoko.

Pobjerdničke ekipe od prvog do trećeg mjesta su:

1.mjesto ekipa: OKC BOSNA ART – OMLADINKE, Stjepan Polje – Gračanica;

2.mjesto ekipe: – Etno soba „PURAČIĆKA SEHARA i
– „LUŽARKE“ Modrički Lug; i

3.mjesto ekipe: -„HERTEX“ Modriča i
– UŽ „ZLATNE RUKE MOŠTRANKE“ D. Moštre.

Specijalne nagrade organizator je dodjelio:

– Mejri Gopo iz Gračanice, 74 god. koja je uspješno napravila ćeteniju, kao najstarijem učesniku.
– Ekipi KUD „Ševko Avdić“ Tarevci, kao najmlađoj ekipi;
– Ekipi OKC BOSNA ART – UŽ Stjepan Polje – Gračanica, i
– Ekipi „MIRIČANKE“ Miričina – Gračanica.

Sve skupa uspješna manifestacija koja na prvom mjestu ima druženje i zabavu. A kad je to u učmalom zimskom vremenu onda je rezultat još veći i značajniji.
Pored ćetenije, toplih napitaka, logorske vatre i kroz druženje, vedru riječ, igru i pjesmu, u večeri šesnaeste Tarevačke Ćetenijade osjećao se duh prijateljstva a možemo reći i poruke da ova priča treba ići dalje.
A to znači slijedeće:
– Svjedoci smo da je ćetenija u BiH sačuvana od zaborava,
– Ali nije registrovana kao nematerijalno blago i naslijeđe Bosne i Hercegovine.
– Dakle imamo još posla.

U nastavku, kroz mnoštvo fotografija, sa prijateljima portala tarevci.info želimo podijeliti pozitivnu energiju koja je bila na šesnaestoj tarevačkoj ćetenijadi.

Autor  Mustafa Mustajbegović
Foto: Asmir Bungur / Mirha Osmanović

Izvor: Tarevci.info

 

U pitanju je veliki album slika pa preporučujemo da ga pogledate na stranici ovdje (Tarevci.info).

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...