Home / MAGAZIN / STIL I ZANIMLJIVOSTI / BEZ SVAĐE I GALAME: Stabilna porodica je najvažnija za sreću!

BEZ SVAĐE I GALAME: Stabilna porodica je najvažnija za sreću!

Čak dvije trećine ispitanika koji imaju djecu izjasnili su se da su srećni, a najvažniji faktor da to bude tako je odsustvo konflikata
 

Jaka porodica je najvažnija za sreću, pokazuju i rezultati istraživanja „Sreća i porodice s djecom u Srbiji“ koje je sproveo Unicef uz podršku Fondacije Hemofarm.

Funkcionisanje i navike porodice, način vaspitanja djece, odsustvo konflikata i povezanost sa užom i širom društvenom sredinom su ključni za sreću.

– Najvažniji zaključak istraživanja može biti sažet u jednoj riječenici – tajna sreće leži u kvalitetu naših odnosa s drugima. Ono što karakteriše srećne porodice više od svega ostalog su dobri odnosi puni poštovanja među svim članovima, partnersko roditeljstvo i kvalitetno provedeno vrijeme s djecom – izjavio je Mišel Sen-Lo, direktor Unicefa u Srbiji.

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 600 domaćinstava u Srbiji iz 28 opština pokazalo je da se čak 67,7 odsto porodica s djecom u Srbiji izjasnilo kao srećno. Veoma bitan rezultat je da su u porodicama u kojima je izražen konflikt čak 12 puta vijeće šanse da budu nesrećne nego one u kojima nema konflikta. Razlike među srećnim i nesrećnim porodicama izražene su i kad su u pitanju zajedničke aktivnosti, podjednako učestvovanje oba roditelja u odgoju djece i, prije svega, odnosi članova porodice.

Faktori koji su bitni za sreću:

1. Izostanak konflikata, odnosno postojanje sloge unutar porodice. Na sreću podjednako utiču kako zategnuta atmosfera, tako i otvorene rasprave i svađe. Konflikt u porodici je posebno značajan za sreću u porodicama sa adolescentima, uzrasta 13-18 godina, u kojima prisustvo konflikta čak 18 puta povećava šansu da porodica bude nesrećna.

2. Puno razumjevanje i poštovanje na relaciji roditelj-dijete. Kad su odnosi roditelja i djece poremećeni, šansa da porodica bude nesrećna je oko 11 puta veća u odnosu na mogućnost da bude srećna.

3. Zajedničke aktivnosti s djecom (park, čitanje, razgovor, bioskop). Porodice koje imaju zajedničke obroke srećnije su od drugih – čak 90,9 odsto srećnih porodica svakodnevno obeduje zajedno skoro svakog dana!

4. Rodbina i prijatelji važan su oslonac srećnih porodica! Čak 80,5 odsto srećnih porodica ima punu podršku baka i deka, koji mogu da čuvaju djecu, provode vrijeme s njima, tješavaju probleme. Srećne su one porodice gdje roditelji mogu da se oslone na svoje roditelje, braće i sestre, prijatelje, kumove, pa čak i komšije. Čak 84,2 odsto srećnih porodica smatra da može da se osloni na nekog van najužeg kruga, kao što su kumovi, prijatelji, braća…

5. Materijalni status doprinosi sreći u onoj mjeri u kojoj je potrebno da budu pokrivene osnovne potrebe porodice. Visok materijalni status ne doprinosi sreći, iako se često misli suprotno – ni visina primanja ni to da li jedan ili oba roditelja zarađuju. Važnije je kako se troši novac!

 

Izvor: Kurir    Danas u 12:08 h

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...