Home / NOVOSTI / BiH / Afere: Predsjednica Suda Meddžida Kreso štimala konkurse

Afere: Predsjednica Suda Meddžida Kreso štimala konkurse

Baš kada Meddžida Kreso na samom kraju svog 12-godišnjeg mandata predsjednice Suda BiH populistički pokušava govoriti o svojim kolegama iz pravosuđa kako zapošljavaju svoju djecu, treba ogoliti suštinu – upravo je Kreso ta koja je zloupotrijebila službeni položaj na čelu Suda BiH i primala djecu svojih prijatelja preko protekcije.

Sudski SMS-ovi

Gostujući u jednoj TV emisiji, ona je spomenula “mamicu iz VSTV-a” čiji je sin po povratku sa školovanja u inozemstvu izabran na čelo jedne federalne agencije bez konkursa. Iako se u konkretnom slučaju radi o stručnjaku svjetske reference, mladom čovjeku koji svoje izuzetno ekspertsko znanje želi implementirati u odgovarajućim vrlo stručnim agencijama Federacije, i zaposlenju u skladu s procedurama i iznimno strogim stručnim uvjetima koje je predvidjela Vlada FBiH, Meddžidi Kreso to nije smetalo da takvu osobu indirektno diskreditira u korist svojih potpuno anonimnih i nerelevantnih novoprimljenih mezimčadi. I to primljenih samo po jednom uvjetu – jaransko-porodične protekcije!

Možda predsjednici Suda, koju mnogi javno optužuju – pa i pojedinci iz Suda BiH – za njenu nacionalnu netrpeljivost, uistinu smeta što je taj inozemno uspješni mladi čovjek Srbin i što želi da se vrati u BiH.
Jer Meddžida Kreso, koja priča o “finoj korupciji”, u korupciji je do guše. Dovoljno je, primjera radi, pogledati ili objaviti transkripte iz političke optužnice protiv Fahrudina Radončića i njenih SMS poruka jednoj osobi.

nijaz-i-lajla-merdanovic

Privilegirani Merdanovići: Nijaz i Lajla

U njima ona eksplicitno objašnjava kako će rado završiti prijem u radni odnos na očito namještenom konkursu Suda BiH inače kćerke “svojih dragih prijatelja Vesne i Nijaza Merdanovića”.
Riječ je o nekada poznatom sarajevskom fudbaleru Nijazu Merdanoviću i njegovoj kćerki Lajli, čija su jedina referenca poznati roditelji i to da je završila pravo u Sarajevu.

S obzirom na to da su ovi transkripti valjan sudski dokazni materijal, bit će zanimljivo vidjeti hoće li iko procesuirati 12 godina nedodirljivu Kreso u njenoj zloupotrebi službenih ovlasti i nezakonitom zapošljavanju pripravnika u Sudu BiH.

Trk po ambasadama 

Posebna su priča imovinski kartoni njene najuže porodice (i skorije imovinske inkvizicije u centru Sarajeva na bočna imena) i brojne primjedbe koje ovih dana dolaze svom silinom: od toga da je Kreso godinama vršila pravu kadrovsku čistku stručnih saradnika i sudija po etničkom i prijateljskom kriteriju, do toga da je svojim privatiziranjem kadrovske politike značajno degradirala ugled Suda BiH.

Činjenica da ona za koji mjesec odlazi sa čela Suda uopće joj ne smeta da upornim trčkaranjem po raznim ambasadama pokušava instalirati nekoga ko će je naslijediti po stranačkim kriterijima i sačuvati dominantni utjecaj jedne političke stranke. Nije nikakva tajna bliskost predsjednice Suda s pojedincima iz samog vrha SDA i izuzetna strastvenost u davanju instrukcija da se sudski potamane neistomišljenici i rivali njenih sivih eminencija.

Meddžida Kreso “ne vidi” čuvenu rođačko-zavičajnu šemu

Vrlo je zanimljivo da Meddžida Kreso eksponira jedan slučaj zapošljavanja i to daleko izvan pravosuđa, a istovremeno zatvara oči pred rođačko-zavičajnom šemom njenih miljenika, braće Dubravka i Aljoše Čampare.

Uz njenu pomoć, tzv. pet familija instaliralo je svoje ljude i u Sudu ali i u Tužilaštvu BiH, a o nižim nivoima sudske vlasti da se i ne govori.

Ipak, Medžida Kreso mudro bježi od svoje suodgovornosti, a poznata je po žalopojkama u kuloarima što “Dnevni avaz” piše o braći Čampara. Kako voli reći, Dubravko i Aljoša su joj kao djeca i ko se njima zamjeri, zamjerio se i njoj!

Autor: R. I.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...