Home / NOVOSTI / HRONIKA / 221 žrtva porodičnog nasilja prošle godine u RS – ali to nije prava brojka

221 žrtva porodičnog nasilja prošle godine u RS – ali to nije prava brojka

Tokom prošle godine, na području Republike Srpske, 221 žrtva je prijavila nasilje. Uzimajući u obzir statistiku od prošle godine, ali i činjenicu da je 2020. godina obilježena pandemijom COVID 19, primjetan je značajan porast nasilja u porodici. Trenutno su kapaciteti sigurne kuće Udruženja građana „Budućnost“ u Modriči u potpunosti popunjeni i u njoj je zbrinuto 15 osoba koje su pretrpjele različite vidove nasilja.

Stvarni broj žrtava porodičnog nasilja pet puta veći?

S obzirom da svaka peta žena prijavi nasilje može se pretpostaviti da je broj žrtava nasilja daleko veći, ali da zbog nedostatka infomacija, te neupućenosti u svoja prava ne prijavljuju nasilje. Veliki problem žrtava nasilja je taj što ne znaju kome se mogu obratiti i koja prava mogu ostvariti.

„Žrtve nasilja se mogu obratiti nama za informacije o pravima i besplatno savjetovanje u kancelariji našeg udruženja. Nastojimo konstantno objavljivati korisne informacije na web stranici i društvenim mrežama, ali smo uvijek spremni na razgovor. S  obzirom da statistike ukazuju na to da je većina žrtava ekonomski zavisna od nasilnika, besplatni savjeti mogu itekako dobro doći“, rekla je Jelena Mišić, direktorica UG Budućnost.

Iznimno važan korak za bolju zaštitu žrtava nasilja trebaju učiniti lokalne zajednice usvajanjem Protokola o postupanju i saradnji subjekata zaštite kojim će regulisati procedure postupanja koje sprovode nadležni organi u trenutku kad žrtva prijavi nasilje. To je važan mehanizam zaštite za žrtve, ali i pravac postupanja za organe koji treba da ih štite.

Lokalna zajednica treba izraditi Protokole za subjekte zaštite

Kako bi podrška bila sveobuhvatna, pravac UG „Budućnost“ u narednom periodu biće ostvarivanje kontakata sa opštinama i subjektima zaštite koji još uvijek nisu izradili i potpisali Protokole o postupanju i saradnji subjekata zaštite koji su od velikog značaja u pružanju adekvatne podrške i odgovora na slučajeve nasilja.
Aktivnosti UG „Budućnost“ na promociji izrade i potpisivanja Protokola o postupanju i saradnji subjekata zaštite podržava CARE International Balkans u okviru projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, a financijski podržavaju CARE Češka i Vlade Češke Republike .

Edukacija i širenje informacija o pravima i mogućnostima žrtava nasilja

Udruženje „Budućnost“ poručuje da važnu ulogu u prevenciji nasilja igra i šira javnost te poziva sve građane da budu dio njihove kampanje i da preuzimaju i dijele informacije koje objavljivati na web stranici i društvenim platformama u cilju  edukacije žena žrtava nasilja za njihovo bolje sutra.

Izvor: UG Budućnost Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...