Home / NOVOSTI / HRONIKA / Izložba meda „Medena ulica“ *(FOTO+VIDEO)

Izložba meda „Medena ulica“ *(FOTO+VIDEO)

Udruženje pčelara „Bagrem“ Modriča organizovalo je izložbu meda pod nazivom „Medena ulica“. Izložba je održana na Trgu dr Milana Jelića  danas, 28. jula 2020. godine.

Na izložbi je učestvovalo 12 pčelara sa područja opština Modriča, Šamac i Petrovo.  Izložba je organizovana u okviru projekta „Teglica čiste prirode“, koju realizuje Udruženje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, a pod finansijskim pokroviteljstvom Evropske unije. Cilj projekta je promocija domaćeg trebavskog meda i predstavljanje  zdravih proizvoda domaćih proizvođača na tržištu.

„Ova godina je jako loša zbog loših vremenskih prilika.  Dešavale su su česte promjene vremena, bile su velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama i kasni mrazevi koji su uništili skoro kompletnu bagremovu pašu. Zbog toga pčele nemaju skoro ništa meda u košnicama te će biti teško pripremiti društva za zimu. Po košnici neki pčelari nisu imali ništa vrcati dok su neki imali maksimalno 7 do 8 kilograma“ rekao je Anto Milardović, jedan od izlagača meda.

Udruženje pčelara će pokloniti 10 kg meda Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama „Sunce Obervalisa“.

„Ja pčelarim 30 godina i mogu reći da je ovo jedna od najlošijih godina za proizvodnnju pravog meda. Med je podbacio u svim pašama, vidjećemo šta će biti dalje, ali ovo će biti loša godina. Mi smo cijenu meda zadržali od prošle godine i ne vjerujem da ćemo je mijenjati zbog naših kupaca,“ rekao je Mirko Janković, pčelar iz Modriče.

Udruženje građana „Bagrem“ trenutno broji 80 članova koji ukupno posjeduju oko 4500 košnica. Ova godina za pčelare je bila jako loša sa prosječnim prinosima od 2 do 3 kilograma meda po košnici. „Mi smo u sklopu projekta „Teglica čiste prirode“  trebali imati obuku za 10 mladih pčelara, ali je interesovanje bilo veliko tako da je kroz obuku prošlo 20 pčelara. Nažalost, pandemija korona virusa nas je prekinula u martu kada je bilo najviše posla na pčelinjaku, nastavili smo prije mjesec dana i danas je ovo završna manifestacija. Takođe zbog pandemije na današnjoj izložbi malo je izlagača i posjetilaca, nema nam djece iz vrtića koji su bili naši stalni posjetioci,“ izjavio je  predsjednik Udruženja Mirko Božić.

Izložbu meda posjetio je i načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima koji je ovom prilikom rekao: „Ovakve manifestacije su uvjek značile mnogo jer su okupljale mnogo građana. Možda sad u ovom trenutku znače i više. U ovoj borbi protiv opake bolesti naši pčelari su izašli u grad, drže distancu koja je potrebna, hoće da prikažu ono što sami proizvedu i da građani vide da je to dobra stvar. Oni se bave i humanim radom jer će dio svojih proizvoda darivati djeci sa posebnim potrebama. Neophodno je da se napomene da je UNDP i u ovoj situaciji uložio negdje oko 12 hiljada maraka. Danas učestvuje 12 izlagača i sigurno bi ih bilo više da je situacija drugačija. Ja sam zadovoljan što su oni tu da pokažu šta imaju u svom asortimanu i nadam se da ćemo u mjesecima i godinama ispred nas imati bolje stanje.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je naša rad, modričainfo produkcija.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Slike u boljoj rezoluciji možete poledati na našoj FB stranici Modričainfo.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...