Home / NOVOSTI / HRONIKA / ZIMSKA ŠKOLA ZA OBRAZOVANJE POLJOPRIVREDNIKA

ZIMSKA ŠKOLA ZA OBRAZOVANJE POLJOPRIVREDNIKA

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj, organizuje zimsku školu za obrazovanje poljoprivrednika, proizvođača mlijeka na temu „Dobra poljoprivredna praksa u proizvodnji mlijeka“.

Po završetku škole polaznici će dobiti certifikate, kao dokument koji potvrđuje obavljenu edukaciju. Certifikat je potreban svakom robnom proizvođaču mlijeka kod dobijanja EU broja koji omogućava mljekarima izvoz u Evropsku uniju.

Prvo predavanje kome je prisustvovalo tridesetak proizvođača mlijeka sa područja opštine Modriča održano je danas, 29. januara 2016. godine u Srpskom kulturnom centru.

Obrađene su dvije teme od strane predstavnika Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i dipl. ing. Radmile Pašić iz Banja Luke:

-GMO organizmi i proizvodnja bez GMO soje;
-Proizvodnja krme na travnjacim.

„Ove godine želimo da organizujemo zimsku školu za proizvođače mlijeka. Mnoge stvari promijenile u tom sektoru i želimo da te informacije podijelimo sa proizvođačima mlijeka sa ovog područja. Organizovaćemo tri predavanja sa različitim temama. Cilj nam je i sticanje uslova za izvoz u Evropsku uniju. Tu su propisani određeni pravilnici koje ćemo mi prenijeti proizvođačima“, izjavio je dr Dragiša Marković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

„Imam farmu krava, 14 grla. Odlučio sam da se bavim ovim poslom pa ćemo vidjeti kako će dalje ići. Prvi put sam na zimskoj školi i očekujem da saznam neke nove informacije. Mlijeko dajemo za mljekaru Zott Gradačac“, rekao je Ezvin Mujagić iz Modriče, učesnik predavanja.

„Držim farmu muznih krava od 40 grla i bavim se mljekarstvom. Ispunio sam uslov za izvoz mlijeka u Evropsku uniju. Redovno prisustvujem ovakvim predavanjima“, izjavio je Vojo Paljić, proizvođač mlijeka iz Borovog Polja.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...