Home / NOVOSTI / HRONIKA / Žetva pšenice: Prinosi slabiji do jedne trećine (FOTO)

Žetva pšenice: Prinosi slabiji do jedne trećine (FOTO)

MODRIČA – Žetva pešnice na području Modriče kasni desetak dana zbog kiša koje su zahvatile ovo područje proteklih dana. Inače pod strnim žitima na ovoj opštini bilo je jesenas zasijano 2008 hektara a samo pod pešnicom je preko 1500 hetara.

Poljoprivrednik Nikola Mišić iz Skugrića kod Modriče ubrao tek 30% roda pešnice, koja je uglavnom namenjena za tržište.

– Na zasejanih 35 hektara pešenicom prema dosada poženjevenoj pšenici rod je slabiji do jedne trećine u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet zrna je ispod prošlogodišnjeg zbog poleganja i vlage u periodu žetve. Šta ću, moram je obrati – kaže Mišić.

Otkupljivači pšenice još nisu formirali otkupnu cenu ovogodišnjeg roda pešnice ali se priča o 25 feninga po kilogramu Poljoprivrednici smatraju da je niska ta cena o kojoj se priča ali nemaju kuda.

– Otkupna cena je najniža od rata. Ne zadovoljan sam ali šta mogu. Moram je obrati i moram je prodati od toga se živi. Čekati i nadati se nekoj većoj ceni ne vredi jer i od toga nema ništa. – komentariše Nikola Mišić poljoprivrednik.

Kombajni na modričkim poljima čekaju svaki lep dan da skinu žuto zlato, pa je žetva trenutno u punom jeku. Mlinsko pekarska industrija Modirča je godinama najveći otkupljivač pšenice ali još nisu utvrdili otkupnu cenu. Međutim sve su preduzeli da se pšenica uskladišti u njihove silosa čiji su kapaciteti 24 hiljade tona.


Nikola Mišić,foto V.Blagojević

– Cena će sigurno bit kao u celom okruženju. Od ove godine u naše silose može pšenica samo koja ima hektolitarsku masu 76, gluten 25, proteine 12 i vlagu 13 do 14%. Zbog velike vlage i pojave klijavosti pešnice organizovali smo i sušenje ali i otkup proklijale pešnice po ceni od 23 pfeniga. Za sada otkup ide normalno, s tim što žetva kasni desetak dana zbog kiše. Mi smo imali jedno tri četiri udarna dana do sada – kaže Novak Kaišarević rukovodilac MPI Modriča

Prvih dana jula u silose Mlinsko pekarske industrije u Modirči uskladišteno je oko 4000 tona pšenice ovogodišnjeg roda.

Skladištenje,foto V.Blagojević

Zbog kiša i novih parametra koji su uvedeni labaratorijskim pregledom prilikom otkupa u MPI, većina poljoprivredenika je u problemu.

– Raznim posticajnim merama pokušavamao pomoći poljoprivrednicima. Da nije bilo kiše krajem juna i početkom jula ovogodišnja žetva bi mogla biti jedna od najbolji. Jedan dan je lepo vreme, a drugi je kiša, kombajni teško ulaze u njive. Poljoprivrednici su stvarno u velikom problemu. – kaže Sida Tomić zadužena za poljoprivredu u opštini Modriča, gde se svakodnevno prati situacija sa žetvom.

Kontrola vlage,foto V.Blagojević

Ovogodišnji rod pšenice pratili su i prate brojni problemi, pa su očekivani prinosi ispod proseka i trenutno se kreću do 4 tone po hektru.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...