Home / NOVOSTI / HRONIKA / Zbog prevelike potrošnje vode moguće uvođenje redukcije za sve potrošače u Modriči

Zbog prevelike potrošnje vode moguće uvođenje redukcije za sve potrošače u Modriči

MODRIČA – U Modriči je usljed prekomjerne potrošnje vode iz gradskog vodovoda zbog velikih vrućina moguće uvođenje redukcije za sve potrošače, rekao je Srni direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Živko Lazić.

– Od lokalne uprave Modriča dobili smo saglasnost za uvođenje redukcije, ravnomjernu preraspodjelu postojećih količina vode na sve korisnike, čime će biti obezbijeđeno redovno vodosnabdijevanje viših zona koje su prethodnih sedmica bile u režimu smanjenja isporuke vode – kaže Lazić.

On je napomenuo da je potrošnja vode usljed velikih vrućina i za 50 odsto viša od uobičajene, zbog čega je otežano snabdijevanje domaćinstava sa prostora Modriče i susjedne opštine Vukosavlje.

Prema Lazićevim riječima, posljednjih dana smanjena je izdašnost izvorišta i ukoliko se ne preduzmu mjere štednje, mogu nastati ozbiljni problemi u isporuci vode za 7.600 domaćinstava, privrednih preduzeća i drugih potrošača.

Lazić je dodao da je voda u sistemu gradskog vodosnabdijevanja zdravstveno ispravna.

– Rezultati mikrobioloških i fizičko-hemijskih analiza, koje redovno vrši Zavod za javno zdravstvo Republike Srpske u Doboju, odgovaraju uslovima definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće – potvrdio je Lazić.

On je upozorio građane da vodu ne koriste za zalivanje bašti, pranje automobila, punjenje bazena i rashlađivanje trotoara i dvorišta, te ih pozvao da redovno plaćaju naknadu za isporučenu vodu.

Prema podacima “Vodovoda i kanalizacije”, domaćinstva i privredna preduzeća za isporučenu vodu ukupno duguju 1.000.000 KM.

Cijena jednog metra kubnog vode za domaćinstva iznosi 0,55 KM, a za domaćinstva koja su priključena na kanalizacionu mrežu iznosi 0,70 KM.

Za preduzeća i ustanove cijena metra kubnog vode košta 1,30 KM, a za one priključene na kanalizacionu mrežu 1,50 KM.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...