Home / NOVOSTI / HRONIKA / Završeno deminiranje u Kladarima Donjim kod Modriče

Završeno deminiranje u Kladarima Donjim kod Modriče

MODRIČA – U Kladarima Donjim kod Modriče danas je završeno deminiranje 14.091 metra kvadratnog poljoprivrednog zemljišta, za šta je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Komandir deminerskog “B-2” tima Republičke uprave Civilne zaštite /RUCZ/ iz Doboja Vjekoslav Moconja rekao je Srni da je uspješno završen deminerski zadatak “Vidićka”, koji je počeo u maju.

Glavni operativac za protivminske akcije u RUCZ Mile Radić naveo je da su ispoštovane sve procedure za otkrivanje i uklanjanje neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz posljednjeg rata.

Samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Modriča Željko Terzić rekao je da je od 1996. godine na području te opštine deminirano i stanovnicima predato oko 815.000 metara kvadratnih površine, dok se sumnja da je pod minama još 2.400.000 metara kvadratnih.

– Deminerski tim RUCZ je, sa zadatkom `Vidićka`, u proteklih pet godina u Modriči realizovao šest deminerskih zadataka na površini od 145.230 metara kvadratnih, tokom kojih je pronađeno i bezbjedno uklonjeno 13 protivtenkovskih mina – naveo je Terzić.

On je naglasio da je “Vidićka” prvi od tri planirana deminerska zadatka u Modriči u ovoj godini.

– Osim ovog zadatka, u Modriči je prethodnih dana završeno tehničko izviđanje terena u okviru deminerskog zadatka `Pružni pojas Kladari Donji-Miloševac`, na kome bi sutra trebalo da počnu radovi čišćenja terena – dodao je Terzić.

On je podsjetio da su od završetka rata u Modriči uklonjena ukupno 142 neeksplodirana minsko-ekspolozivna tijela i 54 granate, bombe i druga neeksplodirana ubojita sredstva.

Od minsko-eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklog rata u BiH u Modriči su dva lica poginula, a tri ranjena, od kojih dva teže, podaci su Civilne zaštite opštine Modriča.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...