Home / NOVOSTI / HRONIKA / Završeno deminiranje na Filomeni *(VIDEO)

Završeno deminiranje na Filomeni *(VIDEO)

Danas, 24. jula,  Republička uprava Civilne zaštite završila je deminiranje na Filomeni koje je započela u 2014. godini a u martu 2015. godine nastavila. Cilj projekta je bio da se omogući korištenje poljoprivrednog zemljišta i puteva koji su ranije korišteni.

„Radilište na Filomeni, koje je veličine 63.176 m2, danas završavamo i predajemo ga na upotrebu lokalnom stanovništvu. Radovi su počeli sa izvođenjem prošle godine u desetom mjesecu. Sektor Civilne zaštite za deminiranje je izveo sve svoje resurse, mašine za pripremu, pod i deminere. Imali smo pauzu od tri mjeseca i veliko mi je zadovoljstvo da smo završili zadatak i da nije bilo nikakvih incidenata prilikom realizacije zadatka. Bile su informacije da na tom terenu, na tom putu ne postoje minsko eksplozivna sredstva. Zahvaljujući našoj upornosti, tvrdoglavosti i vjerujući samo u sebe došli smo do otkrića, naišli smo na četiri tenkovske mine koje su aktivne i dan danas i naišli smo na četiri mjesta gdje su već aktivirane  od strane životinja ili nečega drugog. Znači da je postojalo minsko polje i ako su mnogi tvrdili da tu nema ništa. Rađeno je metodom mašinske pripreme sa kerovima tragačima i deminerima. Nije bilo nikakvih problema, radila su dva tima po osam deminera. Naše je zadovoljstvo da je to uspješno završeno, da  smo ova minska polja pretvorili u žitnice, polja sa žitom koja će služiti lokalnom stanovništvu“ , rekao je Dragoslav Perić, vođa deminerskog tima Republičke uprave Civilne zaštite.

Lista prioriteta deminiranja za 2015. godinu je sačinjena blagovremeno i sadrži 16 zadataka  ukupne površine 343.826,24 m2. Preostali deminerski zadaci na području opštine Modriča uglavnom su locirani na brdskom terenu ili su malih površina, te je umanjena ekonomičnost postupka deminiranja, što se, takođe, odražava negativno na nešto usporeniji tempo realizacije deminiranja.

Stalni zadatak Civilne zaštite opštine Modriča je  da vrši  organizacione i druge pripreme,  upućuje zahtjeve BH-MAC-u, na osnovu čega se vrše generalna izviđanja sumnjivih površina i hitno obilježavanje definisanih rizičnih površina. Takođe, na području opštine Modriča realizovana je protiv-minska aktivnost obnavljanja minskih znakova, edukativnog rada sa ugroženim zajednicama i postavljanja informativnih panoa označenih rizičnih površina na lokacijama Babešnica i Jasenica.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali mi ga prilažemo kao dopunu informacije. Video je od TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...