Home / NOVOSTI / HRONIKA / Za javnu rasvjetu godišnje 260.000 KM

Za javnu rasvjetu godišnje 260.000 KM

MODRIČA – Opština Modriča za održavanje javne rasvjete i potrošenu električnu energiju godišnje izdvaja više od 260.000 KM, podaci su Odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju.

Na području opštine ugrađeno je 3.825 svjetiljki javne rasvjete od čega na području grada 1.798, a u seoskim područjima 2.027.

Rasvjeta u Modriči nije energetski efikasna zbog čega je u lokalnoj upravi pokrenuta inicijativa za postepenu zamjenu postojeće štedljivom LED rasvjetom.

Mjere štednje počele su prije četiri godine na osnovu odluke Skupštine opštine da se u prigradskim naseljima i seoskim sredinama naizmjenično gasi svaka druga svjetiljka.

Odluka se ne poštuje u potpunosti zbog čega su nezadovoljni građani i predsjednici mjesnih zajednica u kojima se zbog uštede električne energije isključuje svaka svjetiljka.

O ovom problemu više puta je rapravljao lokalni parlament, gdje su odbornici pokretali brojne inicijative za smanjenje potrošnje električne energije i ravnopravnost svih mjesnih zajednica i domaćinstava u primjeni odluke o javnoj rasvjeti.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine u januaru usvojen je zaključak da nadležno odjeljenje u roku od 30 dana izradi prijedlog mjera za smanjenje potrošnje električne energije i propiše režim rada ulične i druge javne rasvjete.

Skupština opštine bi na narednoj sjednici trebalo da se izjasni o predloženim mjerama, kao i prijedlogu Kluba odbornika SNSD-a da građani sufinansiraju potrošnju električne energije u javnoj rasvjeti.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da su, kada je rađena ulična rasvjeta, predstavnici mjesnih zajednica i građani upozoreni da će sufinansirati troškove rasvjete.

Sredstva za održavanje javne rasvjete i potrošnju električne energije, koja je obezbjeđivala opština, godišnje čine 2,9 odsto budžeta.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Omiljena ljetna poslastica: po čemu se razlikuju „gelato“ i sladoled?

Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Tropic i mojMarket trgovinama Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ...