Home / DAN OPŠTINE 2016 / Vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“

Vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“

Dvadeset četvrto vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku, održano je  24. juna 2016. godine u Srpskom kulturnom centru. Na manifestaciji su bile izložene slike i knjige modričkih umjetnika i radovi nagrađenih. Organizator manifestacije je Srpski kulturni centar u saradnji sa Kulturnoumjetničkim društvom „Modriča“ a pokrovitelj Odbor za proslavu Dana opštine, Vidovdana. Manifestaciji su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Nikola Savić sa saradnicima, pisci, slikari i brojni ljubitelji umjetnosti.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je zvanično otvorio manifestaciju te se zahvalio piscima, slikarima, pokroviteljima i svim prisutnim koji su doprinijeli da ova manifestacija ljubavi i ljepote traje dvadeset i četiri godine. Afirmator kulture SKC  je predstavio učesnike „Vidovdanske galerije“, Đorđa Nikića, Svjetlanu Cvijić, Jovu Gujića i Duška Bogdanovića, kao i pisce; Milenu Drpu, Gligora Muminovića, Marka Raulića, Dragicu Popović, Tošu Jovanovića, Davida Tanasića, Radu Đošan Kitić, Ratka Babića, Marka Ružičića i Književni klub “Mladost”.

Srpski kulturni centar je u cilju afirmacije istinskih prirodnih i kulturnih vrijednosti naše opštine za prisutne organozovao prezentaciju „Modriča u slici i stihu“. Prezentacija je podijeljena u više dijelova, i to: Zavičaju u pohode (pejzaži sa područja cijele opštine); Svjetionici svetosavlja (pravoslavni hramovi); Uskliknimo s ljubavlju (fotografije sa dvadeset dvije Svetosavske akademije); Na vječnoj straži (fotografije svih spomenika borcima za otadžbinu i slobodu) i u poslednjem dijelu prikazane su fotografije naslovnih stranica časopisa Vidovdanskog godišnjaka, Savovanja i Saborca.

DSC00192

Trinaestu  godinu povodom Dana opštine, Vidovdana, iz štampe izlazi Vidovdanski godišnjak. Godišnjak prati istorijski hod Modriče i postaje njen ljetopis i monografija. U ime Redakcije,  Godišnjak je promovisao Gligor Muminović, tehnički urednik i lektor lista.

„Vidovdan je najznačajniji praznik srpskog naroda. Mi u Modriči imamo i razlog više da slavimo. Ovdje je na Vidovdan 1992. godine iskovana Republika Srpska. Zato smo ponosni i zato je Vidovdan Dan opštine“, istakao je Gligor Muminović.

Opština Modriča je u povodu Dana opštine dizajnirala novu , moderniju veb stranicu koju je prezentovao Slaviša Stojanović, administrator opštine Modriča.

Srpski kulturni centar i Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ su povodom Dana opštine Modriča, Vidovdana, raspisali nagradni konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Vid Vidovdana“. Tema je bila relativno slobodna jer je obuhvatala sve ono što sadrži vidovdanska legenda – borbu za otadžbinu i slobodu, ljudsku čast i dostojanstvo; ljubav prema zemlji i narodu, njegovoj kulturi i tradiciji.  U ime pokrovitelja manifestacije zamjenik načelnika opštine Nikola Savić nagrađenima je uručio priznanja „Kosovski božur“:

Za literarne radove:

  1. Prva nagrada: Marija Jović,
  2. Druga nagrada: Slađana Damjanović,
  3. Treća nagrada: Arijana Maksimović.

Pobjednik na konkursu mladih pjesnika Marija Jović u izjavi za medije je rekla: „Moj motiv za pjesmu je 1389. godina, kao događaj koji treba da se pamti i  njegov značaj za srpski narod. To je događaj koji se nikada ne smije zaboraviti.“

DSC00181

Za likovne radove:

1.Prva nagrada: Milena Jevtić

  1. Druga nagrada: Ognjen Vasiljević,
  2. Treća nagrada: Anastasija Savić.

Zamjenik načelnika Nikola Savić je čestitao nagrađenima na postignutim uspjesima a svim prisutnim čestitao predstojeći Dan opštine.

DSC00180

Tradicionalno, na kraju manifestacije, prisutni pisci su pročitali po jedan svoj rad.

“Sve što vrijedi traje. Ova manifestacija traje dvadeset četiri godine i mislim da nikada neće biti ugašena. Slikari su da slikaju, pjesnici da pjevaju a Modriča da traje i opstaje ljepša, veselija a nadam se i bogatija“, izjavio je pjesnik Marko Raulić.

DSC00191

Manifestaciju je zatvorio direktor SKC-a, Dejan Stojanović, i rekao: „Mislim da je manifestacija u potpunosti uspjela. Zahvalio bih se pjesnicima i slikarima našeg grada, koji godinama u nazad bogate kulturu Modriče. Zahvalio bih se Gligoru Muminoviću koji pomaže da se organizuju sva kulturna događanja u Modriči“

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...