Home / NOVOSTI / HRONIKA / VELIKI USPJEH MODRIČKIH TRKAČA NA MARATONU U ŠVAJCARSKOJ *(FOTO)

VELIKI USPJEH MODRIČKIH TRKAČA NA MARATONU U ŠVAJCARSKOJ *(FOTO)

Članovi ARK Modriča u subotu 6. jula 2019. na poziv HO “Sunce Oberwallisa” učestvovali su na 18. Gornergrat Zermatt Marathon u švajcarskoj pokrajini Valis. Ova trka, smještena među snijegom pokrivenim planinskim vrhovima je trka sa najvišim ciljem u Evropi.

Start maratona je u mjestu St. Niklaus na 1116 metara nadmorske visine, odakle se pod blagim usponom trči prema Zermattu, prolazeći kraj predivnih krajolika, kroz šume i tunele, kraj jezera, preko rijeka i potoka, sa predivnim pogledom na najviši švajvarski vrh Dom visok 4545 mnv. U bajkovitom gradiću Zermattu stiže se do polovine trke, odakle startuje više od hiljadu polumaratonaca.
Zermatt, smješten na 1616 mnv jedinstven je u Evropi po apsolutnoj zabrani za motorna vozila. Izlaskom iz Zermatta započinje više od četiri kilometra konstantnog uspona, bez ijednog metra ravne staze. Dolaskom na Sunneggu počinje downhill uskom i strmom stazom, koju odlikuje oštro kamenje i kamene prepreke na stazi, kao i nekoliko prelazaka preko potoka. Od 39-og kilometra započinje ekstreman uspon koji je u nekim dijelovima strmiji od 30%. U posljednja tri kilometra samo desetak takmičara od oko 2400 učesnika je bilo utrenirano da djelimično pretrči taj dio dio staze. Nakon 42195 m i 1944 metra uspona dolazi se na cilj na 2585 mnv na Rifelbergu odakle se pruža predivan pogleda na najfotografisaniji planinski vrh na svijetu Matterhorn po kome trka i nosi slogan “Am schönsten Berg der Welt” (najljepša planina na svijetu).


Veliku zahvalnost dugujemo našim domaćinima na čelu sa Josef Fux i Branko Vidic, koji su nam boravak u Švajcarskoj učinili čarobnim i nezaboravnim iskustvom. Hvala na podršci Ilinka Djeric Babic, Bojan, Zorica i Savo Jovanovic, Drazen Mikulic, Zoran Aleksić i Nebojša Veličković.
Veliku zahvalnost dugujemo Opština Modriča – Zvanična stranica opštinske uprave i Opština Vukosavlje, kao i modričkim privrednicima koji su nam pomogli u realizaciji našeg cilja.
Nadamo se da smo na najljepši način prezentovali Modriču kod velikih prijatelja našeg grada!

Autor / foto: Danilo Vasiljević

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...