Home / NOVOSTI / HRONIKA / Vanredna sjednica Štaba civilne zaštite

Vanredna sjednica Štaba civilne zaštite

Štab civilne zaštite opštine Modriča u užem sastavu održao je danas, 11. marta 2020. godine vanrednu sjednicu nakon pojave korona virusa. Sjednici su prisustvovali načelnik i zamjenik načelnika opštine Mladen Krekić i Nikola Savić, predstavnici Civilne zaštite, Policijske stanice, Doma zdravlja, AD „Komunalac“, Dječijeg obdaništa, te predstavnici osnovnih i srednje škole.

Na sjednici je analizirana situacija na području lokalne zajednice kada je u pitanju pojava korona virusa, dogovorene mjere prevencije, te doneseni određeni zaključci.

„Sastanak smo organizovali u cilju preventivnog djelovanja i da građanima damo određene upute. Ne želimo izazvati strah i paniku, radi se samo o prevenciji. Naša obaveza je da obavijestimo šta se to do sada preduzelo. Dom zdravlja je preduzeo niz mjera i aktivnosti. Obezbijedili su prostoriju za pregled, određeni broj maski i 25 skafandera koji sprečavaju prelazak virusa na druge. To je za sada dovoljno ali ćemo nastojati da obezbijedimo dodatnu opremu.  Mole se svi koji dolaze iz zemalja koje su u velikoj mjeri pogođene virusom da se telefonski jave Domu zdravlja. Telefoni se nalaze na obavještenjima i letcima, koji su distribuirani.  Na taj način želimo preduprijediti bolest. Dobro je što su škole zatvorene ali je potrebno apelovati da se djeca masovno ne okupljaju jer nije raspust. Smatram da je ova situacija prolazna ali moramo preduzeti sve kada je u pitanju prevencija, kako bi na najbolji način zaštitili naše građane“, istakao je načelnik Krekić.

Doktorica Doma zdravlja Modriča  iz Higijensko – epidemiološke službe Slobodanka Simić govorila je o preventivnim mjerama preduzetim s ciljem sprečavanja pojave korona virusa na području opštine Modriča, te izjavila: „U Domu zdravlja preduzeli smo mjere prema građanima i unutar institucije. Odštampali smo letke na kojima se nalaze brojevi telefona na koje se povratnici iz zemalja koje su zaražene korona virusom mogu javiti. Letke smo rasporedili na svim javnim mjestima. Osnovna informacija je da nema potrebe za dolaskom u Dom zdravlja, nego da se jave telefonom. Građani koji imaju problem respiratorne prirode, gripe, čiji su simptomi veoma slični korona virusu trebaju telefonski kontaktirati porodični tim i dogovoriti pregled, s ciljem da zaštitimo ostale pacijente i zdravstvene radnike. Kada su u pitanju naši sugrađani koji se vraćaju iz Italije, za dvije sedmice koliko pratimo javilo nam se njih 13. U četrnaestodnevnom potrebnom nadzoru sedam je prošlo taj period, a šest je još u nadzoru. To su mjere kućne izolacije sa zdravstvenim nadzorom. Na području opštine nema oboljelih od korona virusa.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...