Home / NOVOSTI / HRONIKA / Uništena dva NUS-a na lokalitetu Filomena

Uništena dva NUS-a na lokalitetu Filomena

Danas, 19. novembra 2019. godine izvršeno je uništavanja dva NUS-a na lokalitetu Filomena, MZ Borovo Polje. Uništavanje zrna granate 105 mm i minobacačke mine 60 mm izvršio je na licu mjesta deminerski A tim RUCZ RS iz Doboja, dok su njihovo prisustvo otkrili pripadnici lovačkog udruženja „Majna“ iz Modriče.

„Danas smo prisustvovali akciji uništavanja neeksplodiranog ubojnog sredstva na licu mjesta zbog rizičnosti. Ovih dana imali smo dvije prijave savjesnih građana koji su otkrili dva NUS-a koja su vrlo rizična. Oba NUS-a su u zoni borbenih dejstava iz 1992. godine tako da to govori da tih sredstava ovdje može još biti i da građani treba da budu oprezni. Ovim putem pozivamo građane da ako primjete neeksplodirana sredtsva ili imaju saznanja da se takva negdje nalaze da to prijave Civilnoj zaštiti ili Policiskoj stanici,“ izjavio je Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za civilnu zapštitu.

Opasnost od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a) je konstantna od završetka ratnih dejstava do danas, ali je od 1998. godine uređena tako da je stepen rizika bitno umanjen.

U akcijama „Žetva“ u periodu 2002-2005. godine registrovano je i uklonjeno 15.139 NUS-a, 13.860 grama eksploziva i 262 metra štapina, te 55.851 komad municije. U periodu od 1999. do 2019. godine, po osnovu slučajnog pronalaženja i po prijavi građana, na području opštine Modriča je registrovano i uklonjeno ukupno 2.415 NUS-a, 15.200 grama eksploziva i 63 metra štapina, te 31.334 komada municije, od čega je tokom 2019. godine registrovano je i uklonjeno 131 NUS-a i 335 komada municije.

Upoređivanjem podataka može se doći do pokazatelja da je u periodu organizovanja akcija «Žetva» uklonjeno oko 10 puta više nelegalnog naoružanja i NUS-a nego slučajnim nalaženjem, a da se slučajnim nalaženjem godišnje ukloni prosječno oko 100 NUS-a i oko 1.300 komada razne municije. Može se doći do zaključka da se s protokom vremena ne smanjuje konstatno broj NUS-a i municije, nego varira. To navodi na zaključak da će i u narednom periodu biti prisutan problem uklanjanja NUS-a i municije u uobičajenim granicama.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...