Home / NOVOSTI / HRONIKA / UNESCO nagrade učenicima iz Modriče *(VIDEO)

UNESCO nagrade učenicima iz Modriče *(VIDEO)

Prijem Valerije Blagojević i Nede Simić kod načelnika opštine

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić organizovao je  24. oktobra 2017. godine prijem za Valeriju Blagojević i Nedu Simić, učenice nagrađene nagradom UNESCO. Prijemu su prisustvovali direktor SŠC „Jovan Cvijić“ Novka Marković, direktor OŠ „Sveti Sava“ Zlatko Lazić, profesor – mentor Aleksandar Vasić i nastavnica-mentor Ivana Božičković.

Načelnik je ovom prilikom čestitao učenicama na postignutom uspjehu, poželio mnogo sreće u budućem školovanju i vannastavnim aktivnostima te uručio novčanu nagradu.

„Danas su sa nama dva mala ambasadora Modriče, jedan je došao do Poljske a drugi do Japana. Iskazale su veliko znanje i osvojile prvo mjesto. Ovaj uspjeh  mnogo znači za naš grad i njegovu promociju. Kada smo saznali za ovu lijepu vijest pozvali smo ih zajedno sa njihovim mentorima koji su im pomogli sa savjetima, kao i direktore škola koji su dali punu podršku. Valerija i Neda su djeca koja su sada veoma prepoznatljiva, jer su u  jakoj konkurenciji osvojile prva mjesta. To je zaista veliki prestiž“, istakao je načelnik Krekić.

Učenica SŠC „Jovan Cvijić“ Valerija Blagojević iz III-3 odjeljenja, smjer društveno-jezičke gimnazije je pobjednica konkursa za najbolji esej na temu „Šta za tebe znači svjetska baština UNESCO“. U avgustu je zajedno sa profesorom-mentorom Aleksandrom Vasićem boravila u Poljskoj na studijskoj posjeti tokom koje posjetila je Varšavu, Aušvic, Krakov i Lođ.

Na konkursu koji je raspisala Ambasada Poljske u Bih su učestvovali srednjoškolci iz deset škola, koji su poslali 18 radova, na kojem je prema riječima šefa Političkog – ekonomskog odjeljenja poljske ambasade Emanuele Suprovič Valerija poslala najsnažniju poruku o značenju i zaštiti svjetske baštine.

Motiv za pisanje eseja Valeriji je bio most na Drini u Višegradu. Njen rad šalje poruku, posebno mladim, da upoznaju i čuvaju istorijske i kulturne vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Valerija Blagojević je predsjednik Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

„Prije dvije sedmice izabrana sam za predsjednicu Asocijacije srednjoškolaca BiH i sada imam zaista mnogo obaveza, ali trudiću se da ravnomjerno rasporedim vrijeme i postignem sve u prikladnom vremenu. Boravak u Poljskoj je nadmašio moja očekivanja, imam želju da tamo studiram i idem ka tom cilju. Nakon toga poljska ambasada je izrazila želju da pomogne našoj školi oko infrastrukture i  trenutno radimo na dogovoru. Raduje me što imam veliku podršku od škole u vezi svih aktivnosti i naravno od Opštine“, rekla je Valerija Blagojević.

Neda Simić, učenica 8-3 razreda OŠ „Sveti Sava“ je u saradnji sa svojom mentoricom, nastavnicom engleskog jezika Ivanom Božičković napisala sastav „ Učenje kroz prirodu “ za koji je  dobila prvu nagradu koju je dodijelila GOI Fondacija, koja djeluje pri UNESKU.

Japanska mirovna fondacija (GOI)  je ove godine raspisala konkurs za mlade da učestvuju u internacionalnom takmičenju u pisanju eseja na temu „Učimo od prirode“ koji je bio otvoren do 15. juna 2017. godine.

Neda je u konkurenciji od 15 441 učenika iz 155 zemalja svijeta osvojila prvo mjesto te će zajedno sa svojom nastavnicom predstavljati Republiku Srpsku, BiH, Opštinu Modriču i svoju školu u Tokiju od 23.novembra  do 28. novembra 2017. godine.  Neda će u Tokiju preuzeti nagradu  i izlagati svoj esej. Troškove putovanja snosi organizator.

„Nastavnica Ivana je dobila ponudu da neko napiše sastav na engleskom na temu učenje iz prirode. Znajući da sam učestvovala na regionalnim i republičkim takmičenjima  pitala me je da li želim da napišem sastav. Prihvatila sam, napisala ga a ona ga je poslala. Početkom oktobra smo dobile obavijest da sam osvojila prvo mjesto i poziv u Japan. Meni je sve ovo još nestvarno ali mnogo sam srećna i zadovoljna“, izjavila je Neda.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...