Home / NOVOSTI / HRONIKA / Prijem za uspešne učenice: Valerija i Neda znanjem osvajaju svet *(TONSKI PRILOG)

Prijem za uspešne učenice: Valerija i Neda znanjem osvajaju svet *(TONSKI PRILOG)

MODRIČA – Načelnik Modriče Mladen Krekić organizovao je danas prijem za učenice Srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“, odnosno Osnovne škole „Sveti Sava“, Valeriju Blagojević i Nedu Simić. Valerija je pobednica konkursa za najbolji esej na temu „Šta za tebe znači svetska baština Unesko“, koji je raspisala Ambasada Poljske u BiH. Neda Simić je napisala sastav na engleskom jeziku „Učenje kroz prirodu“, za koji je dobila prvu nagradu koju je dodelila Japanska mirovna fondacija, koja deluje pri Unesku.

Neda Simić će narednog meseca boraviti u zemlji izlazećeg sunca.

Valerija Blagojević učenica je IV3 odeljenja, smer društveno – jezičke gimnazije u SŠC“Jovan Cvijić“ u Modriči. Pobednica je konkursa Ambasade Poljske u BiH za najbolji esej na temu „Šta za tebe znači svetska baština UNESKO“. Zajedno sa svojim mentorom Aleksandrom Vasićem boravila je proteklog avgusta u Poljskoj na studijskoj poseti tokom koje je posetila Varšavu, Aušvic, Krakov i Lođ. Motiv za pisanje eseja bio je most na Drini u Višegradu.

Čuvati vrednosti svoje zemlje

Valerijin rad šalje poruku posebno mladima da upoznaju i čuvaju istorijske i kulturne vrednosti RS i BiH.

„Sedmodnevno putovanje sa mentorom bilo je fenomenalno. Tamo planiram da studiram i idem ka tom cilju. Oni su izrazili želju da pomognu mojoj školi u Modriči. Drago mi je što imam podršku sa više strana, posebno od opštine Modriča i moje škole“, rekla je ona.

Valerija Blagojević je i predsednik Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

„Postala sam predsednik Asocijacije pre dve nedelje. Obaveza je sada daleko više. Međutim, ako se dobro organizujem onda se sve može postići“, navela je Valerija.

VALERIJA BLAGOJEVIĆ, MLADEN KREKIĆ I NEDA SIMIĆ

Prva u svetu

Učenica VIII3 razreda OŠ“Sveti Sava“ Neda Simić napisala je sastav „Učenje kroz prirodu“ za koju je dobila prvu nagradu Japanske mirovne fondacije (GOI) koja deluje pri Unesku. Ona je u konkurenciji 15 441.učenika iz 155 zemalja sveta osvojila prvo mesto, pa će Modriču, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu predstavljati u Tokiju od 23.do 28.novembra.

„Učestvovala sam na regionalnim i republičkim takmičenjima, a ovo je nešto posebno. Meni je ovo sve nestvarno. Nisam srećna šta se dešava, jako sam zadovoljna. Pisala sam o životinjama u prirodi, pa ulozi ljudi i tako dalje. Imaću u Tokiju kratak govor, predstaviću svoju školu, Modriču, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu“, rekla je Neda Simić.

Ponosni na sugrađanke

Načelnik Modriče Mladen Krekić izrazio je zadovoljstvo zbog uspeha svojih sugrađanki, istakavši da su one,već, postale ambasadorke Modriče.

„One su dva ambasadora Modriče. Jedna je stigla do Japana, a druga do Poljske. U velikoj borbi za znanje i prestiž, one su bile najbolje. Bila mi je čast da organizujem prijem za njih i njihove mentore, direktore škola. I oni su zaslužni za uspeh. One su sada prepoznatljive. U jakoj konkurenciji biti najbolji, to ne može svako. Ponosan sam na njih i sve čestitke za njih“, rekao je Krekić.

Ovom prilikom, načelnik Modriče je uspešnim učenicama uručio novčane nagrade.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...