Home / MAGAZIN / KULTURA / Umro Raša Popov *(TONSKI PRILOG)

Umro Raša Popov *(TONSKI PRILOG)

Dečji pisac, glumac i novinar Raša Popov preminuo je u 84. godini u Beogradu.

Kako je za Blic rekao njegov sin, Popov je preminuo juče.
“Sveznalica, autentični mudrac i Orfej našeg doba”, najbolji su epiteti kojima je na Vikipediji opisan novinar i književnik Radivoj Raša Popov. U vrijeme prikazivanja serijala “Fazoni i fore” bio je pomalo svačiji deda.

Rođen je 26. juna 1933. u Mokrinu. Iako je više volio istoriju, 1952. Popov se opredjelio za studije književnosti u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u novosadskom Dnevniku, a radio u listu “Mladost”, u Radio Beogradu, u Televiziji Beograd. Bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu i glavni urednik izdavačke kuće “Matica srpska”.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, između ostalih Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. za seriju “Vidovi fašizma” i Nagrade za životno djelo “Dositej Obradović” 2015.

Ništa čudno, ako se zna da je već u trećoj godini, zahvaljujući ocu, listao enciklopediju “Sveznanje”, a sa devet prvi put pročitao Dositejev “Život i priključenija”, pisale su prošle godine “Novosti”.

O društvenim temama pisao je kao kolumnista lista “Politika”.

Intelektualno je sazrijevao uz Makavejeva, kao književnik kada mu je “selektor” bio Vasko Popa u “Poslednjoj šansi” na Tašmajdanu, odakle su kretale najljepše ideje. Iz njih su nastale nezaboravne emisije za decu “Neven”, “Šešir bez dna”, “Radost saznanja”.

Objavio je više knjiga pesama za djecu i odrasle: “Dva oka” (1963), “Gvozdeni magarac” (1976), “Žabac koji ne zna da ćuti” (1987), “Trulež zglave” (1991), “Šešir bez dna” (2001), “Lažljiva usta istine” (2002), “Vozom posred ulice” (2003), “Bio sam srećni konj” (2003), “Bajke za DžDžI vek” (2007), “Čarobnjakov SMS” (2007), “Mali zeleni” (2009), “Mokrinski patuljci” (2013), “Usamljena princeza” (2014).

Iza sebe je ostavio dvoje djece – ćerku Dijanu i sina Bojana.

Svojevremeno je objasnio šta ga je natjeralo da se odrekne novinarstva i okrene pisanju za djecu: “Svom sinu Bojanu, svešteniku u Moskvi, ispričao sam bar hiljadu bajki pred spavanje, a ćerki Dijani, posle sedam godina, još hiljadu. Samo sam jednu zapisao. A kad mi se rodila unuka Maša, odjednom sam dobio odnekud čudom dar da pevam i pišem za decu. Za nju sam napisao svoju prvu knjigu za decu, ‘Žabac koji ne zna da ćuti’. Izašla je 1987. Taj žabac sam ja, ali i Zmaj Jovin žabac koji nema sluha”.

Izvor: Glas Srpske

U nastavku ponavljamo našu objavu od 10.02.2016. godine povodom boravka Raše Popova u Modriči, kao podsjećanje na ovog velikana, a takođe i kao dopunu informacije.
Autor teksta i tonskog priloga Slađan JEREMIĆ.

RAŠA POPOV OBRADOVAO NAJMLAĐE MODRIČANE *(TONSKI PRILOG)

PUNA SALA MODRICKOG DOMA KULTURE

PUNA SALA MODRIČKOG DOMA KULTURE

MODRIČA – Knjižеvnik, publicistа, glumаc i zvezdа dеčiје tеlеviziјskе еmisiје “Fаzоni i fоrе ”, Rаdivој Rаšа Pоpоv , pоsеtiо је danas Modriču i družio se sa osnovcima i decom iz dečijeg obdaništa “Naša radost”.

Raša Pоpоv је rеkао dа mu је drаgо štо је pоnоvо u Моdriči i dа mu је dеčiјi smеh mеlеm zа dušu.

“Imаm pаr šаlјivih pеsаmа i nа pоčеtku ih zаsmејеm . Zа mеnе tаd nеmа vеćе rаdоsti. Dаvnо sаm bоrаviо u Моdriči kаdа smо snimаli еmisiјu ‘Оtvоrеnа vrаtа’ u psihiјаtriјskој bоlnici Јаkеš. ‘Fаzоni i fоrе’ su snimаni prе 30 gоdinа prvi put, а višе оd šеst stоtinа putа smо bili nа еkrаnu tаkо dа mеnе ni nе znајu kао оdrаslоg piscа, а pišеm i zа оdrаslе”, izјаviо је Pоpоv. Kaže da žali što danas nema takvih ostvarenja kakva su delo njega, LJubivoja Ršumovića i cele plejade pisaca i umetnika iz nekog mirnijeg i lepšeg vremena.

Vitalan i u devetoj deceniji života, Raša Popov danas živi od sete i svojih brojnih ostvarenja. Minulih dana družio se sa mališanima i đacima u Mrkonjić Gradu, Petrovu, Derventi i Modriči.

Autor: Slađan JEREMIĆ

NASTUP RASE POPOVA U MODRICI

NASTUP RAŠE POPOVA U MODRIČI

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...