Home / NOVOSTI / HRONIKA / Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče: Žene još bez osnovnih prava

Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče: Žene još bez osnovnih prava

MODRIČA – U povodu 8.marta, Međunarodnog dana žena, oglasilo se Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče saopštenjem u kome se navodi da mnoge žene u BiH još uvijek nemaju i traže svoja osnovna prava.

„Međunarodni dan žena 8. mart obilježava se kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Ipak, žene u BiH, ali i cijelom svijetu, i dalje se suočavaju sa borbom za jednaka primanja, jer imaju manju platu od muškaraca. Žene, iako imaju pravo glasa i sasvim legitimno pravo da budu birane, i dalje  ne mogu da pariraju muškarcima i to ne zato jer ne mogu, već zato što im se ne pruža adekvatna prilika i podrška“, kaže se u saopštenju i primjećuje da su najčešće žene te koje se suočavaju sa mobingom na radnom mjestu, te da su vijesti o ženama koje zbog trudnoće ostaju bez posla postali svakodnevica.

Stečena prava se oduzimaju

„Ako mislimo da nam stečena prava za koja smo se toliko borili ne mogu biti oduzeta, onda se silno varamo. A ako pogledamo koliko sporo napreduje ova naša borba, ne možemo a da se ne zapitamo da li smo zaista na dobrom putu? Da li je današnji dan zaista razlog i povod za slavlje? Da li je to što će muškarci svijeta da se ujedine i kupe poklon svojoj supruzi, izvedu je na večeru dovoljno? Da li je taj jedan dan dovoljan da se na žene gleda sa poštovanjem, kao punopravne građanke ovog društva? Mi mislimo da nije i da svi zajedno moramo da činimo mnogo više“, dalje se navodi.

Zabrinjavajuća statistika

UG“Budućnost“ Modriča naglašava da je statistika zabrinjavajuća i kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Prema podacima UN, oko 35 odsto žena širom svijeta bile su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja. Oko 700 miliona žena je udato prije svoje 18. godine. Nasilje je najveći problem sa kojim su žene suočene. Svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje, a 50 odsto žena ubiju njihovi partneri ili članovi porodice, pokazuju podaci agencije ‘UN žene’.1 Ipak, u BiH se zatvaraju Sigurne kuće“, navode iz modričkog udruženja.

Poražavajuće činjenice

Iz Udruženja građana „Budućnost“ Modriča ističu da je poražavajuće i to što se ove godine po prvi put na dnevnom redu Skupštine opštine Modriča neće naći Informacija o nasilju u porodici, kao ni Analiza o položaju žena u opštini Modriča, iako su ove dvije teme predložene.

„Da li se neko plaši šta bi recimo Analiza mogla da pokaže? Da li se neko plaši da bi se u Analizi mogao naći podatak da žene rade prekovremeno, da nisu dovoljno plaćene, da rade u veoma lošim uslovima… Da li je to strah ili nešto drugo?“, pitaju se iz ovog Udruženja.

Čestitka

„Udruženje građana „Budućnost“ Modriča čestita 8.mart svim ženama, djevojkama i djevojčicama svijeta iako smatramo da nemamo pretjeranog razloga za slavlje. Ne smijemo dozvoliti da se današnji dan pretvori u puko sjedenje po kafićima sa karanfilom u ruci. Ne smijemo dopustiti da se naša prava pominju samo jednog dana u godini. Naša borba ne smije prestati. Žene su itekako svjesne svojih sposobnosti, riječi i djela i nastavljaju borbu za svoja prava ne samo na današnji dan, već svaki dan u godini“, navedeno je u saopštenju Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...