Home / NOVOSTI / SPORT / Udovičić: Odluka MOK-a otvara prostor za presedane

Udovičić: Odluka MOK-a otvara prostor za presedane

BEOGRAD – Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je da odluka o prijemu samoproglašenog Kosova u Međunarodni olimpijski komitet /MOK/ nije dobra za sport na međunarodnom nivou, jer otvara prostor za presedane, koji ozbiljno prijete da ugroze sistem sporta u svijetu.

Udovičić je istkao da se nikada do sada nije desilo da se u članstvo MOK-a primi nepriznata država i primjetio da je to učinjeno u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao samoproglašeno Kosovo.

“Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i šta su sada kriterijumi za prijem u tu organizaciju, šta su uslovi i ko tumači uslove propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uslovi proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno je krajnje nejasno”, ocijenio je Udovičić u pisanoj izjavi.

On je istakao da je ovom odlukom sport postao teren za politički motivisane odluke i zaključio da će biti vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana.

“Sa svoje strane uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja”, poručio je Udovičić.

MOK je danas primio samoproglašeno Kosovo u punopravno članstvo, a iz te organizacije navode da će sportisti sa samoproglašenog Kosova moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

MOK je započeo razmatranje zahtijeva Kosova za prijem prije pet godina, godinu dana pošto je južna srpska pokrajina 2008. godine samoproglasila nezavisnost.

Izvor:  Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI KOŠARKAŠKI TURNIR “3 x 3 MODRIČA” *(FOTO)

ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI KOŠARKAŠKI TURNIR “3 x 3 MODRIČA” Na ovogodišnjem sjajno organizovanom Košarkaškom turniru učestvovalo je 37 ekipa, od čega 23 seniorskih, devet juniorskih i pet ekipa veterana. Ekipa “Medic ...