Home / NOVOSTI / HRONIKA / U zdravom tijelu zdrav duh

U zdravom tijelu zdrav duh

Modriča, 16.01.2015.  Stara grčka izreka kaže: “U zdravom tijelu zdrav duh” a ista je i u današnje vrijeme itekako aktuelna. Današnji način života mlade generacije uglavnom se može okarakterisati kao “nezdrav” sa stanovišta fizičkih aktivnosti i zdravog načina života. Nažalost, nedovoljan broj mladih se aktivno bavi sportom ili je uključen u rad sportskih i sličnih klubova ili udruženja. Ipak, na području Modriče  djeluje više klubova i udruženja u kojima bi i mladi mogli nači zanimaciju bolju od pretjeranog boravka za kompjuterom ili u zadimljenim kafičima.

Među njima ima jedan klub, iako specifičan, koji je pritom i vrlo aktivan u Modriči i koji pored sportske aktivnosti promoviše i vrlo značajan humanitarni i opštedruštveno koristan rad.

RK VIDRA MD-LOGO-620pxRiječ je o ronilačkom klubu “Vidra” iz Modriče koji se u toku prošlogodišnjih katastrofalnih poplava iskazao izuzetnim angažovanjem i time dokazao prave ljudske vrijednosti koje se mogu tako uspješno razvijati samo u ovakvim dobro organizovanim udruženjima i klubovima.
Biti članom ronilačkog kluba ipak nije lako. Pored opštih fizičkih predispozicija moraju se zadovoljiti i vrlo oštri kriteriji. Jedan od takvih uslova za spasioca je da može preplivati distancu od 400 metara za osam minuta, što ipak nije nimalo lako. Ili, ronjenje na dah na daljinu od 50 metara i pritom izvaditi tri predmeta. Neophodno je i savršeno poznavanje pružanja prve medicinske pomoći, te i druga znanja i vještine o kojima ćemo jednom detaljnije pisati. Naravno, uz trud, dobru volju i treninge to članovi ovog kluba i uspjevaju.

Jedan od njih, naš sugrađanin Mladen Gajić je ovih zimskih dana bio zaista odvažan i imao trening plivanja u rijeci Bosni što su zabilježili kamerom, pa imamo jedinstvenu priliku vidjeti par slika ali i video snimak tog treninga. Ipak da pomenemo, pored njega je bio i trener Branislav Luković. Ovaj trening je bio priprema za učešće na plivanju za časni Bogojavljenski krst koje će se održati kod starog mosta u Modriči 19.01.2015. godine a na kojem je i Mladen učesnik.
Jedino što možemo reči..svaka čast Mladene !

Oni koji poznaju Mladena Gajića sigurno će se složiti da je on upravo dokaz za izreku koju smo na početku naveli… “U zdravom tijelu zdrav duh”.

[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/video.php?v=613882798743426&set=vb.100003651352467&type=2&theater/” width=”100%”/]

Slike i video: fb/ronilački klub “Vidra” Modriča

Autor: modričaINFO / H. Zlatko

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U Modriči obilježen Međunarodni dan gluvih i nagluvih lica *(FOTO+VIDEO)

Dana 23, septembra 2023. godine u SKC Modriča održan je skup povodom Međunarodnog dana gluvih i nagluvih lica. U prisustvu većeg broja članova modričkog Udruženja gluvih i nagluvih i gostiju ...