Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči održano “Veče Gostovića” *(FOTO)

U Modriči održano “Veče Gostovića” *(FOTO)

MODRIČA – U Modriči je održano “Veče Gostovića”, kulturna manifestacija koju je organizovalo Zavičajno udruženje Srba protjeranih sa prostora Gostovića kod Zavidovića u Federaciji BiH /FBiH/.

Trećoj po redu manifestaciji, održanoj sinoć u izbjegličnom naselju Modriča Pet, prisustvovalo je nekoliko stotina Gostovićana, predstavnici lokalne uprave Modriča, sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Modriči Pet i Zavidovićima, i brojni gosti sa prostora ove i susjednih opština.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Gostovićani” Radenko Lazić rekao je da manifestacija evocira uspomene na rodni kraj, njeguje kulturnu baštinu i prilika je za druženje sa susjedima i stanovicima Modriče u kojoj se, nakon progona prije 25 godina, nastanilo oko 500 domaćinstava gostovićkih Srba.

– Udruženje je ove godine najveći broj aktivnosti organizovalo u Gostovićima – rekao je Lazić Srni i podsjetio da je najznačajnije postavljanje spomen-ploče za 64 srpska vojnika i civila koje su izmasakrirali mudžahedini prije 22 godine u zloglasnom kampu “Gostovići”.

On je podsjetio da je iz Gostovića u decembru 1992. godine protjerano oko 2.700 stanovnika iz 22 srpska sela.

Модрича - захвалницеLazić je najavio pokretanje aktivnosti za obnovu manastira Udrim “Svetog Pantelejmona”, izgrađenog u 16. vijeku u Gostoviću, srušenog prije 320 godina, a potpuno devastiranog u toku i nakon okupacije Gostovića u posljednjem ratu u BiH.

– Čekamo blagoslov i odobrenje mitropolita Hrizostoma da, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Zavidovićima i uz podršku Gostovićana, Srba sa prostora Zavidovića, te nevladinih organizacija, kao i predstavnika vlasti iz Republike Srpske i BiH, počnemo radove na obnovi svetinje u čijoj neposrednoj blizini je u posljednjem odbrambenom ratu bio logor odreda ‘El mudžahid’ – rekao je Lazić.

Protojerej Zoran Živković, koji je službujući sveštenik u Zavidovićima i Žepču, i koji je dao veliki v doprinos u obnovi manastira Sveta Trojica u Vozući, rekao je da se raduje obnovi manastira Udrim.

– Manastir Udrim je na privremenoj listi spomenika kulture u BiH. Nadamo se i tražimo da da se ovaj Manastir stavi na Stalnu listu spomenika kulture u BiH kako bi u obnovi učestvovao Zavod za zaštitu objekata kulture i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH, te druge nadležne državne i entitetske komisije – rekao je Živković.

Načelnik Modriče Mladen Krekić naglasio je da poštuje i cijeni udruženje “Gostovićana” zato što čuva običaje rodnog kraja i što u Modriči sa stanovnicima ove opštine žive u zajedništvu i slozi, gradeći i čuvajući prijateljske veze.

Krekić je obećao podršku Udruženju za realizaciju svih aktivnosti u Modriči i Gostoviću.

Tokom večeri predstavili su se izvođači izvorne pjesme sa prostora Gostovića “Mira i Božica” i “Braća Veselinović”, kulturno-umjetnička društva “Modriča” iz Modriče, “Mladost” iz Krčevljana i “Zoran Tomušilović” iz Dugog Polja kod Modriče i “Vučijak” iz Podnovlja kod Doboja.

U okviru manifestacije uručene su zahvalnice za organizacije i pojedince koji podržavaju rad Udruženja, a Gostovićanke su, kao i prethodnih večeri, pripremile raznovrsnu tradicionalnu hranu Srba sa prostora Gostovića.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto i video: Studio MDINFO PRODUKCIJA s.p. Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...