Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Modriči obilježeno 100 godina od proboja Solunskog fronta *(VIDEO)

U Modriči obilježeno 100 godina od proboja Solunskog fronta *(VIDEO)

MODRIČA – U Modriči je danas obilježeno 100 godina od proboja Solunskog fronta.

Tim povodom služen je parastos i položeno je cvijeće na spomen-ploču poginulim srpskim borcima sa područja opštine Modriča u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Predsjednik Opštinskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Vid Blagojević rekao je da je na današnji dan prije 100 godina probijen Solunski front i završena najveća slobodarska bitka u istoriji srpskog naroda.

Blagojević je naglasio da je u proboju Solunskog fronta učestvovalo oko 300 dobrovoljaca sa prostora Modriče, a modričko Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. za dvije godine postojanja prikupilo je podatke o 83 solunca.

Blagojević je najavio nastavak rada na dokumentovanju učešća Modričana u proboju Solunskog fronta, te obilježavanju značajnih događaja iz Velikog rata.

Obilježavanju značajnog jubileja prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnici Opštinske boračke organizacije, Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. opštine Modriča, potomci solunskih dobrovoljaca i građani.

Desa Despotović, kćerka solunskog dobrovoljca Boška Savanovića iz Koprivne, rekla je da se obilježavanjem proboja Solunskog fronta evociraju uspomene na pretke i njihovu herojsku borbu za slobodu srpskog i svih slobodarskih naroda u Evropi.

“Bila sam mala kada je otac govorio o borbama u Prvom svjetskom ratu i `bici nad bitkama` kako je nazivao proboj Solunskog fronta”, rekla je Despotovićeva.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...