Home / NOVOSTI / HRONIKA / Tarevci kod Modriče: Trešnjik porodice Sarvan veliko radilište *(FOTO)
SAKIB I MUMA SARVAN SA SVOJIM TREŠNJAMA

Tarevci kod Modriče: Trešnjik porodice Sarvan veliko radilište *(FOTO)

Beru učenici i studenti

MODRIČA – U trešnjiku Sakiba Sarvana u Tarevcima nadomak Modriče uveliko traje berba trešanja. Svako jutro već od 6 časova dolazi 30-ak sezonskih radnika među kojima je najviše učenika i studenata koji na ovaj način obezbeđuju džeparac.
Učenik trećeg razreda Poljoprivredne škole Andrej Savić i maturantkinja Lidija Božić kažu da im posao nije težak, te da im ne pada teško ni to što rano ustaju.
„U modi su izlasci, pa da se zaradi. Imam 18 godina i red je da nešto i sam zaradim, a ne da samo tražim od roditelja. Do 11 sati radim, pa idem se spremati i u školu“, rekao je Andrej Savić.
„Došla sam sa drugarima iz razreda i trebaju nam pare za odlazak na more. Ovde smo 4 dana. Nije teško, slušamo gazde koji su divni ljudi, nisu strogi“, rekla je Lidija Božić.

MILOŠ LUKIĆ – LAKO DO DŽEPARCA

Odmor i relaksacija

Među sezoncima je i jedan broj prijatelja porodice Sarvan, koji pomažu tokom berbe. Jasna Herdić kaže da joj boravak u prirodi među trešnjama predstavlja odmor i relaksaciju.
„Svaki dan izdvojim slobodno vreme u svojoj firmi i dođem ovde kod prijatelja da im pomognem. Ovo mi je relaksacija i odmor od svojih obaveza. Priroda je čudo, ona nudi sve. Ne mora se tražiti Dubai, ovde priroda nudi sve. Opustim se, uživam u trešnjama i u ovom malom raju na zemlji i sa divnim ljudima“, rekla je Jasna Herdić.

Trešnjik odoleo nepogodama

Ovogodišnjim rodom Sakib Sarvan je izuzetno zadovoljan. Kako količinom, tako i kvalitetom. Posebno je zadovoljan, jer ovogodišnje nepogode, koje su u nekoliko navrata zahvatile područje Modriče, nisu nanele štetu njegovom voćnjaku.
„Bilo je čestih nepogoda tokom čitavog maja i na svaka tri dana. Zahvalan sam Protivgradnoj zaštiti RS, delovanje je ovde bilo efikasno. Tako razmišljam, jer voćnjak je spašen. Zahvalan sam u ime svih poljoprivrednika koji nisu pogođeni gradom, sačuvani su“, rekao je Sarvan.
Sarvan takođe ističe da je njegovo iskustvo pokazalo da protivgradne mreže, kojim je zaštitio između 7.000 i 8.000 stabala, nisu najbolje rešenje za ovo voće.
„Mogu reći da protivgradne mreže iznad voćnjaka nisu dobre. Od beharanja do berbe nisu spremne dobiti dovoljno sunca i obojenosti. Pošto nisam zasenio voćnjak, imam obojenost i kvalitet. Od 1 do 5, ovde je debela trojka. Zadovoljan sam“, rekao je on.

TREŠNJA DOBRO RODILA -SAKIB SARVAN

Tržište je kod kuće

Porodica Sarvan ne brine za tržište. Sve se brzo rasproda domaćim kupcima.
„Nemam problem. Imam hladnjaču, a još je nisam počeo koristiti za ovu godinu. Ujutro uberem sa oko 30 radnika i odmah se sve rasproda. Kvalitet je presudan, a cena je od jedne do pet maraka. Biće ovo dobra godina i izvanredna sezona. Vole ljudi ovde doći, da pomognu brati i sebi i nama. Svi smo na dobitku“, istakao je Sakib Sarvan.
Trešnjik porodice Sarvan se prostire na tri hektara. Prve sadnice su posađene pre sedam godina. Imaju 3.300 stabala trešnje, među kojima su 23 sorte ovog voća. Koncept voćnjaka je takav da sorte dozrevaju jedna za drugom, pa berba traje 49 dana ili svih sedam „trešnjinih sedmica“.

Slađan JEREMIĆ

Blizanci – ukras sezone

U trešnjiku Sakiba i Mume Sarvan su i blizanci, Marica i Miloš Lukić. Završili su Poljoprivrednu školu, u uzgoj i berbu trešnje nešto se i razumeju.
„Nije nam ovo teško. Dođemo u 6 sati i radimo do 11. Ne umorimo se, stavimo u džep lepe dnevnice i više od pola dana odmaramo. Porodica Sarvan su baš dobri ljudi, ovde je milina raditi. Zato i jesu toliko uspešni, svi ovde žele doći“, rekao je Miloš Lukić, dok je sestra Marica vešto izbegavala susret sa navinarskim ekipama.

TREŠNJIK PORODICE SARVAN

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...