Home / DAN OPŠTINE 2019 / Svečano obilježen Vidovdan, Dan opštine Modriča *(FOTO+VIDEO)

Svečano obilježen Vidovdan, Dan opštine Modriča *(FOTO+VIDEO)

Dan opštine Modriča Vidovdan, građani opštine Modriča na svečan način svake godine obilježavaju svetom liturgijom, polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Skupštine opštine. Obilježavanje Dana opštine počelo je služenjem svete liturgije i parastosa poginulim borcima za Republiku Srpsku u svim pravoslavnim hramovima na području opštine Modriča.

Ispred  Spomenika borcima za Republiku Srpsku u Modriči održan je poetski čas u okviru kojeg su sveštenici srpske pravoslavne crkve služili pomen za poginule borce nakon čega su prisutni položili vijence na spomen obilježje.

Vijence su položili načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i zamjenik načelnika opštine Nikola Savić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Siniša Nikić i Velibor Cvijić, predstavnik Vlade Republike Srbije – Generalni konzulat Republike Srbije u Banja Luci, poslanici Narodne skupštine RS, predstavnici Opštinske Boračke organizacije, Opštinskog udruženja Veterana, Koridora 92,  Udruženja ratnih zarobljenika i logoraša opštine Modriča, Opštinskog udruženja SUBNORA, susjednih opština i brojni prestavnici preduzeća, udruženja, ustanova i političkih partija.

Nakon toga načelnik opštine i zamjenik načelnika, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine i delegacija Opštinske boračke organizacije položili su vijence na Spomenik borcima NOR-a.

Nakon polaganja vijenaca održana je Svečana sjednica Skupštine opštine Modriča. Svečana sjednica održana je u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra kojoj su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Boris Pašalić, načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, predstavnik Vlade Republike Srbije – Generalni konzulat Republike Srbije u Banja Luci, pomoćnik generalnog direktora Univerzitetsko kliničkog centra RS  Goran Topić, dr Radomir Vujović, direktor Agencije za agrarna plaćanja RS Savo Minić, sveštenici  Srpske pravoslavne crkve, predstavnici susjednih opština, predstavnici preduzeća, javnih ustanova, mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, sredstava javnog informisanja i brojni građani.

Himnom Republike Srpske u izvođenju Pjevačke grupe „Vida“ otvorena je Svečana sjednica. Prisutni su minutom šutnje odali poštu palim borcima za slobodu naroda i otadžbine kao i preminulom predsjedniku Republike Srpske doktoru Milanu Jeliću. Nakon minute šutnje, delegacija u sastavu:  Vid Stojanović, Boro Bjelić i Rajko Bradašević  posjetila je grob predsjednika i položila cvijeće.

Prisutnima se obratio načelnik opštine Mladen Krekić, čestitao Dan opštine Modriča i upoznao ih sa aktuelnim dešavanjima u našem gradu kao i sa provedenim aktivnostima i realizovanim projektima u opštini Modriča između dva Vidovdana, te izjavio: „Danas je kruna svih aktivnosti koje smo organizovali u vidovdanskoj nedjelji. Ovih dana lijepo je biti modričanin. Teško je u kratkom izlaganju reći sve ono što je urađeno u lokalnoj zajednici u periodu između dva Vidovdana. U narednom periodu prioriteti lokalne zajednice su da se grad zaštiti od mogućih poplava, ulaganje u infrastrukturu, zapošljavalje, pomoć u oblasti poljoprivrede i drugim aktivnostima za bolji život građana Modriče.“

Tradicionalno svake godine povodom Dana opštine,  uručuju se priznanja i nagrade najuspješnijima. Rajko Živković, odbornik Skupštine opštine Modriča uručio je pohvale učenicima:

 1. Muškoj odbojkaškoj ekipi, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, za osvojeno prvo mjesto na regionalnom i drugo mjesto na republičkom takmičenju na Malim olimpijskim igrama RS;
 2. Željku Tripiću, učeniku četvrtog razreda gimnazije opšteg smjera, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, za osvojeno prvo mjesto na regionalnom i treće mjesto na republičkom takmičenju u fizici, kao i učešću na olimpijadi iz fizike za područje Bosne i Hercegovine;
 3. Slađani Damjanović, učenici trećeg razreda gimnazije opšteg smjera, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, za osvojeno treće mjesto na regionalnom i treće mjesto na republičkom takmičenju iz matematike, kao i učešće na matematičkoj olimpijadi za područje Bosne i Hercegovine.
 4. Marku Kojiću, učeniku drugog razreda gimnazije opšteg smjera, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, za osvojeno treće mjesto na regionalnom i treće mjesto na republičkom takmičenju iz matematike, kao i učešće na matematičkoj olimpijadi za područje Bosne i Hercegovine.
 5. Dragani Lukić, učenici drugog razreda elektrotehničke škole, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, za osvojeno drugo mjesto na republičkom takmičenju iz osnova elektrotehnike i elektronike.
 6. Arijani Maksimović, učenici trećeg razreda ekonomske škole, SŠC „Jovan Cvijić“ Modriča, za posebne rezultate u omladinskom aktivizmu i kreativnosti.
 7. Ivani Stojanović, učenici osmog razreda, OŠ „Sutjeska“ Modriča, za osvojeno treće mjesto na republičkom, prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz fizike i drugo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike.
 8. Urošu Joviću, učeniku petog razreda, OŠ „Sutjeska“ Modriča, za osvojeno prvo mjesto na republičkom takmičenju u sportskoj gimnastici, disciplina parter.
 9. Nikoli Petru Đuriću, učeniku četvrtog razreda, OŠ „Sutjeska“ Modriča, za osvojeno treće mjesto na republičkom takmičenju u sportskoj gimastici, disciplina preskok.
 10. Andrei Jeremić, učenici sedmog razreda, OŠ „Sutjeska“ Modriča, za osvojeno treće mjesto na republičkom takmičenju u sportskoj gimnastici, disciplina preskok.
 11. Leni Livnjak, učenici osmog razreda, OŠ „Sveti Sava“ Modriča, za osvojeno drugo mjesto na regionalnom i drugo mjesto na republičkom takmičenju iz hemije.
 12. Andreju Vujiću, učeniku devetog razreda, OŠ „Sveti Sava“ Modriča, za osvojeno peto mjesto na regionalnom, peto mjesto na republičkom takmičenju iz informatike i plasiranju na državno takmičenje;
 13. Slađanu Stevanoviću, učeniku osmog razreda, OŠ „Sveti Sava“ Modriča, područna škola Koprivna, za osvojeno treće mjesto na regionalnom, drugo mjesto na republičkom takmičenju iz informatike i plasiranju na državno takmičenje.

Svake godine novčanom nagradom stimulišu  se najbolji poljoprivrednici. Načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti  Alenka Ilovčević uručila je novčane nagrade za tri uspješna poljoprivredna proizvođača, iako ih ima mnogo više i sigurno svi zaslužuju da budu na ovom mjesto:

 1. Savo Drinić iz Miloševca;
 2. Nikola Novaković iz Skugrića;
 3. Milan Nedić iz Vranjaka.

„Zahvalio bih se Opštini na novčanoj nagradi i priznanju. Bavim se uglavnom ratarskom proizvodnjom i obrađujem oko 30 hektara zemlje. Sijem kukuruz, pšenicu i soju“, rekao je Savo Drinić, poljoprivrednik iz Miloševca.

Povodom 28. juna, praznika opštine,  Skupština opštine Modriča je pored pohvale učenicima, donijela odluku da se dodijeli: 1 novčana nagrada,  5 diploma, 3 plakete i 1 povelja. 

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča Željko Terzić uručio je novčaniu nagradu koja je ove godine pripala Udruženju ratnih zarobljenika i logoraša Modriča. Nagradu je preuzeo Vlado Dragojlović predsjednik Udruženja.

Predsjednik Skupštine opštine Modriča Siniša Nikić dodijelio je diplome nagrađenima:

Diplome su dodijeljene:   

 1. Bori Bjeliću, za doprinos u razvoju Mjesne zajednice Modriča 3;
 2. Ranku Deviću, profesoru fizike, za doprinos u vaspitno obrazovnom radu;
 3. Jovanki Milinković, nastavnici razredne nastave za doprinos u  vaspitno – obrazovnom radu;
 4. Bojanu Milešiću, za ispoljenu humanost;
 5. Jerotiji Jankoviću, za doprinos na polju društvenih djelatnosti.

Zamjenik načelnika Nikola Savić uručio je plakete nagrađenim, koje su ove godine dodijeljene:

1.Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske,   za doprinos u liječenju stanovništva sa područja opštine Modriča;

2.Dr Radomiru Vujoviću, za doprinos u liječenju stanovništva sa područja opštine Modriča;

3.Nikoli Vasiliću, za doprinos u razvoju Mjesne zajednice Vranjak.

Svake godine, na Dan opštine, dodijeli se po jedna Povelja kao najznačajnije opštinsko priznanje. Do sada je Povelja uručena doktoru Milanu Jeliću, Opštinskoj boračkoj organizaciji, Rafineriji ulja Modriča, posthumno pokojnom  prof. doktoru Slobodanu Arsiću, načelniku opštine Modriča Mladenu Krekiću, nekadašnjem ministru zdravlja i socijalne zaštite RS dr Ranku Škrbiću, posthumno pokojnom generalu Novici Simiću, posthumno pokojnom poručniku Radenku Bradaševiću, doktoru Iliji Kuzmanoviću, Fondaciji „Oberwallis – Djeca našeg svijeta“, Odbojkaškom klubu „Modriča optima“  i tadašnjoj predsjednici Vlade RS Željki Cvijanović.

Ove godine Povelja je dodjeljena Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, za pomoć u saniranju šteta od poplava i doprinos u razvoju opštine Modriča.

Načelnik opštine Mladen Krekić uručio je povelju ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Borisu Pašaliću koji se u ime svih nagrađenih zahvalio na priznanju i rekao: „Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da prisustvujem obilježavanju Dana opštine Modriča. Danas je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uručena povelja kao najveće opštinsko priznanje. Želim da iskažem zahvalnost zbog toga a istovremeno preuzimam veliku obavezu da na ovom području u buduće još više ulažemo. Mi smo i ranije opštinu Modriča posmatrali kao važnu opštinu sa aspekta poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U proteklih pet godina po sonovu podsticaja Ministarstvo je na račune poljoprivrednih proizvođača uplatilo oko 7,5 miliona KM. Podsticaji su u 2014. godine bili oko milion maraka a 2018. godine su porasli na 1 milion i 300 hiljada maraka. U zadnjih pet godina uložili smo značajna sredstva u vodoprivredne objekte, oko 3 miliona maraka. Zadnja intervencija je bila u maju kada smo interventno uložili oko 400.000 KM kako bi zaštitili grad i naselja uz rijeku Bosnu. U narednom periodu očekuje nas izgradnja nasipa u Dobor naselju u dužini oko 3,5 kilometra, vrijednosti oko 7 miliona KM.“

Po završetku sjednice prisutni su nastavili druženje uz prigodan koktel.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.

POLAGANJE CVIJEĆA
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

SVEČANA SJEDNICA SO

Slike u boljoj rezoluciji možete poledati na našoj FB stranici Modričainfo.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...