Home / NOVOSTI / HRONIKA / “Svaka posjeta potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”

“Svaka posjeta potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”

Predstavnici Udruženja logoraša regije Posavina danas su povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, posjetili 11 žena-logoraša, koje su članovi ovog udruženja i uručili im cvijeće i novčani poklon.

Predsjednik Udruženja logoraša Modriča Vlado Dragojlović, koji je i koordinator Regionalnog udruženja logoraša Posavina, rekao je da su žene-logoraši iz Modriče, Vukosavlja i Šamca svjedočile u predmetima ratnih zločina silovanja, počinjenih u logorima za Srbe u Odžaku 1992. godine.

Dragojlović je rekao da u Regionalnom udruženju logoraša Posavina, koje čine udruženja u Modriči, Šamcu, Brodu i Vukosavlju, ima više od 200 žena-logoraša nad kojima su tokom proteklog rata na prostoru tadašnjeg Bosanskog Broda, Odžaka, Modriče i Šamca počinjeni ratni zločini.

Cvijeće i novčani poklon uručen je, između ostalih, Rosi Simić /85/ iz Botajice kod Modriče, trenutno najstarijem članu Udruženja logoraša u Modriči.

Simićeva je zahvalila za poklon i istakla da predstavnici Udruženja logoraša vode brigu o članicama Udruženja.

“Svaka posjeta prija i potvrđuje da žene-logoraši nisu zaboravljene”, rekla je Simićeva, koju su 8. maja 1992. godine, zajedno sa cjelokupnim srpskim stanovništvom Novog Grada kod Odžaka zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

U logoru formiranom za Srbe u Osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” u Odžaku i kućnom pritvoru Simićeva je bila do 15. jula 1992. godine kada su ovu teritoriju oslobodili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Izvor: Srna

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...