Home / NOVOSTI / BiH / Srbija zaustavila energetske sankcije protiv BIH

Srbija zaustavila energetske sankcije protiv BIH

Delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić, suprostavila se uvođenju sankcija protiv Bosne i Hercegovine i time sprečila niz mera, za čije usvajanje je potreban konsenzus

Vlada Srbije pomogla je BIH i Republici Srpskoj zaustavivši sankcije, koje je danas u Kijevu trebalo da usvoji Ministarski savet Energetske zajednice protiv BIH, saopštilo je srpsko Ministarstvo rudarstva i energetike. Delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić, suprostavila se uvođenju sankcija protiv Bosne i Hercegovine i time sprečila niz mera, za čije usvajanje je potreban konsenzus, navodi se u saopštenju.

Te mere su, pored prava glasa i refundacije troškova delegacije BiH, obuhvatale i zaustavljanje niza projekata, od kojih je velika većina u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.

Energetska zajednica najavila je ranije danas uvođenje sankcija protiv BiH zbog neizvršavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Jedan od razloga za sankcije je i neusvajanje zakona o gasu u BIH, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti gasa za celu zemlju. Postupak je pokrenut zbog kašnjenja u izvršavanju ugovornih obaveza u oblasti gasa. Te obaveze, koje su predmet postupka, odnose se na takozvani “drugi paket”, kojim je predviđena mogućnost decentralizovanog uređenja pitanja regulatora gasa u državama članicama, a svaki od entiteta, u skladu sa svojim nadležnostima, trebalo je da ispune svoje obaveze.

Izvor: Večernje novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi?

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi? Čuli ste da nudimo mogućnost dobre zarade, bez ograničenja? Imate informaciju da pružamo podršku svojim zaposlenima i ...