Home / NOVOSTI / BiH / Srbija zaustavila energetske sankcije protiv BIH

Srbija zaustavila energetske sankcije protiv BIH

Delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić, suprostavila se uvođenju sankcija protiv Bosne i Hercegovine i time sprečila niz mera, za čije usvajanje je potreban konsenzus

Vlada Srbije pomogla je BIH i Republici Srpskoj zaustavivši sankcije, koje je danas u Kijevu trebalo da usvoji Ministarski savet Energetske zajednice protiv BIH, saopštilo je srpsko Ministarstvo rudarstva i energetike. Delegacija Srbije, koju predvodi ministar Aleksandar Antić, suprostavila se uvođenju sankcija protiv Bosne i Hercegovine i time sprečila niz mera, za čije usvajanje je potreban konsenzus, navodi se u saopštenju.

Te mere su, pored prava glasa i refundacije troškova delegacije BiH, obuhvatale i zaustavljanje niza projekata, od kojih je velika većina u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.

Energetska zajednica najavila je ranije danas uvođenje sankcija protiv BiH zbog neizvršavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Jedan od razloga za sankcije je i neusvajanje zakona o gasu u BIH, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti gasa za celu zemlju. Postupak je pokrenut zbog kašnjenja u izvršavanju ugovornih obaveza u oblasti gasa. Te obaveze, koje su predmet postupka, odnose se na takozvani “drugi paket”, kojim je predviđena mogućnost decentralizovanog uređenja pitanja regulatora gasa u državama članicama, a svaki od entiteta, u skladu sa svojim nadležnostima, trebalo je da ispune svoje obaveze.

Izvor: Večernje novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

13.SAJAM RURALNOG STVARALAŠTVA U TAREVCIMA KOD MODRIČE – MJESTO NOVIH IDEJA *(FOTO)

Sajam ruralnog stvaralaštva u Tarevcima svake godine je prilika za susret proizvođača, kupaca i posjetilaca. Međusobno se upoznaju i razmjenjuju iskustva. Takođe, kao po pravilu iz godine u godinu oblikuju ...