Home / NOVOSTI / HRONIKA / Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske

Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske

Tradicionalno, Udruženje i Odbor za pomoć Srbima Kosova i Metohije u saradnji sa gradovima, opštinama i osnovnim školama iz Republike Srpske  svake godine realizuje projekat „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Oko 650 učenika sa Kosova i Metohije boraviće ove godine u 13 gradova u Republici Srpskoj.

Opština Modriča prošle godine uključila se u ovu  humanu akciju i ugostila 50 učenika iz enklava Pelemetina i Babin Most. Ove godine, u periodu od 17. do 24. juna u našem gradu boraviće 49 učenika Osnovne škole „ Veljko Dugošević“ Ranilug iz Kosovske Kamenice.   Učenici će biti smješteni u porodice njihovih vršnjaka, učenika osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Sutjeska“.  U pratnji učenika su došla tri nastavnika, jedan učitelj, pedagog i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kosovska Kamenica. Dob djece je od 10 do 15 godina. Opština Modriča je platila troškove prevoza sa Kosova i Metohije i nazad.

Devetnaestog juna 2017. godine Opština Modriča je organizovala prijem za goste sa Kosova i Metohije u Srpskom kulturnom centru. Prijemu su pored gostiju prisustvovali rukovodstvo i nastavnici OŠ „Sveti Sava“ i „Sutjeska“  i porodice u kojima su djeca smještena. Ovim povodom priređen je kulturno-umjetnički program.

„Ovo je nastavak akcije koja je započeta u ranijem periodu. Modriča je i ove godine iskazala spremnost da bude domaćin učenicima i nastavnicima jedne škole sa Kosova i Metohije. Osnovne škole su obezbijedile smještaj djece kod njihovih vršnjaka. Osim planiranih posjeta i obilazaka imaće priliku da prisustvuju manifestacijama koje organizujemo povodom Vidovdana, Dana opštine“, rekao je zamjenik načelnika Nikola Savić.

„Ugošćeni smo na jedan neočekivan i izvanredan način. Iskustvo koje ćemo ponijeti sa sobom je nezaboravno. Nadam se da će te jednom i vi biti naši gosti“, istakla je Slobodanka Živković, pedagog u OŠ „Veljko Dugošević“ Ranilug.

U sklopu posjete organizovaće se i prijem u Vladi RS, obilazak Kozare i Srpske pravoslavne crkve u Modriči i prisustvo na prijemu nagrađenih učenika povodom Dana opštine.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...