Home / NOVOSTI / HRONIKA / Socijalizacija djece Republike Srpske

Socijalizacija djece Republike Srpske

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske, u saradnji sa centrima za socijalni rad i Boračkom organizacijom Republike Srpske  od 2001. godine provodi projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“.

Do 2015. godine realizacija projekta se odvijala u  kamp naselju  Kumbor. Od  2016. godine projekat se realizuje  u odmaralištu „Užice“ u Bečićima gdje su  uslovi smještaja djece poboljšani.

Sa područja opštine Modriča za proteklih šesnaest godina u projektu je učestvovalo  ukupno 368 djece iz socijalno najosjetljivije kategorija: iz višečlanih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, djeca ometena u psihofizičkom razvoju, korisnici prava na dječiji dodatak.  Bitno je istaći da se svake godine na ljetovanje upućuju djeca koja do tada nisu išla.

Danas, 16. avgusta 2017. godine iz opštine Modriča  na ljetovanje je otputovalo 23 djece. Unazad 13 godina naša Opština daje svakom djetetu džeparac u iznosu od 50,00 KM, što je velika pomoć roditeljima koji  šalju djecu, a koji i nisu u mogućnosti da izdvoje ta sredstva za džeparac.

„Opština Modriča svojim skromnim doprinosom učestvuje u ovom projektu. Nisu to velika novčana sredstva ali vjerujem da će im značiti jer su to djeca iz socijalno ugroženih kategorija. Opština u saradnji sa Centrom za socijalni rad učestvuje i u drugim aktivnostima kako bi se djeca što bolje i ugodnije osjećala na moru“, rekao je zamjenik načelnika Nikola Savić.

Svake godine u pratnji naše djece idu i po dva vaspitača koji sa njima borave cijelo vrijeme i naravno vode računa o njima dok se nalaze na ljetovanju.  Vaspitači su ove godine Marko Maksimović i Tanja Savić.

„Treću godinu učestvujem u projektu i idem u pratnji djece kao vaspitač. Iskustvo je divno i djeca su oduševljena. Lijepo se provedu, druže i socijalizuju, što je i cilj ovog projekta“, izjavio je Marko Maksimović.

Učešće  JU Centar za socijalni rad Modriča je da sprovede postupak izbora djece i vaspitača, kao i da obezbijedi didaktički materijal koji oni koriste na ljetovanju.

„Jako se radujem putovanju i mislim da ćemo se lijepo provesti i zabaviti“, rekao je Mladen Miljanović, učenik petog razreda.

„Idem prvi put na more i puno sam srećna. Deset dana nije malo i očekujem lijepo druženje“, izjavila je Milana Bojić, učenica sedmog razreda.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...